X 
Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Procesul de integrare europeană a Moldovei nu trebuie să fie afectat de schimbarea puterii – Urmas Paet

14 mai. 2013,, 11:28   Politică
3881 2
Foto: rus.err.ee
"Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova nu trebuie să fie afectat de eventuala schimbare a puterii la Chişinău", a declarat luni în cadrul unei întîlniri la Tallinn cu un grup de jurnalişti moldoveni, ministrul estonian al Afacerilor Externe, Urmas Paet.

Potrivit reporterului "Infotag", care a participat la această întîlnire, ministrul a declarat că procesul de integrare europeană este unul complex, iar în acest proces contează cel mai mult atitudinea, bunăvoinţa şi dorinţa politicienilor, dar şi a societăţii în general, de a schimba lucrurile în interiorul ţării şi de a promova reforme.

"Pornind de la experienţa Estoniei, pot spune că este foarte important ca societatea, inclusiv partidele politice, liderii politici ale tuturor formaţiunilor, alte grupuri din societate, să realizeze că schimbarea este necesară pentru viitorul ţării, iar în declaraţiile lor procesul de integrare europeană să fie unul prioritar. Îmi amintesc că, la începutul anilor 90 ai secolului trecut, toţi politicienii din Estonia, indiferent de faptul că erau de la guvernare sau din opoziţie, aveau un discurs comun în ceea ce priveşte procesul de integrare europeană. În Estonia nu s-a întîmplat ca politicienii aflaţi în opoziţie să plece la Bruxelles şi să se plîngă de faptul cît de răi sunt cei de la guvernare. Asta ar fi avut efecte negative imediate pentru ţară. Pe de altă parte, acum cîţiva ani cînd am fost la Chişinău, opoziţia se plîngea pe guvernare şi arăta cît rău aduce aceasta ţării", a spus ministrul, menţionînd că o astfel de atitudine este în detrimentul procesului de integrare europeană.

Solicitat de reporterul "Infotag" să precizeze ce este cel mai important în procesul de integrare europeană, ministrul a menţionat că este vorba de stabilirea direcţiei de dezvoltare.

"Trebuie să decideţi care este calea pe care o urmaţi şi să credeţi în ea. Este alegerea societăţii dumneavoastră. Trebuie să credeţi ferm în decizia luată, indiferent de faptul dacă se schimbă sau nu guvernul. Dacă veţi decide că vectorul de integrare europeană este unul prioritar, atunci niciun proces intern nu poate stopa integrarea europeană, nici chiar schimbarea puterii sau revenirea comuniştilor la guvernare. Estonia este dispusă şi în continuare să susţină procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. În acelaşi timp, trebuie să înţelegeţi că noi nu vă putem dicta ce trebuie să faceţi. Noi vă putem doar împărtăşi din experienţa noastră acumulată în acest proces de integrare. Decizia vă aparţine", a spus ministrul estonian de externe.

Urmas Paet s-a arătat dezamăgit de criza politică de la Chişinău, precizînd că în actualele circumstanţe concurenţa dintre politicieni este inutilă.

"Ceea ce se întîmplă la Chişinău este foarte rău. Sînt extrem de dezamăgit de ultimele evenimente politice din Moldova, pentru că, acum cîteva luni, Moldova era lider în cadrul Parteneriatului Estic. Turbulenţele, care afectează mai multe state ale Parteneriatului Estic, iar acum şi Moldova, nu sînt deloc necesare. Sper că Moldova va avea puterea necesară să ia decizia corectă vizavi de viitorul ţării. Convingerea mea este că poate fi schimbată decizia tactică, dar nu strategia în general", a spus ministrul. Urmas Paet a menţionat că toate turbulenţele interne din Moldova afectează procesul de integrare europeană. "Sper că acestea vor finaliza cît de curînd, iar reformele vor continua nu pentru a mulţumi oficialii de la Bruxelles, dar pentru a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor Republicii Moldova", a precizat oficialul estonian.

Ministrul a precizat că, în rezultatul integrării europene, Estonia a avut doar de cîştigat – standarde mai bune de viaţă, o piaţă de desfacere de circa 500 mil. de consumatori şi un stat mult mai bine securizat. În opinia ministrului Afacerilor Externe Urmas Paet, procesul de integrare europeană nu a adus Estoniei dezavantaje.

Estonia a aderat la Uniunea Europeană în anul 2004.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?