Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Analize obligatorii în fiecare an, potrivit unui medic

19 apr. 2017,, 12:30   Societate
1883 0

În contextul ritmului de viață alert, din a cărui cauză grija pentru sănătate rămîne pe planul secund, medicii insistă pe obligativitatea efectuării anuale a unor investigații de laborator.

Astfel, medicul rezident Petru Dodu amintește că orice boală trebuie prevenită, pentru a nu se ajunge la necesitatea tratării ei, relatează NOI.md.

Specialistul a prezentat o listă de analize medicale de rutină care trebuie efectuate în fiecare an:
  1. Hemoleucograma (analiza generală a sîngelui). Această examinare clinică depistează anemiile, infecțiile, leucemiile și alergiile.
  2. Analiza biochimică a sîngelui (analiza funcției ficatului) – prin intermediul acesteia se depistează hepatitele.
  3. Analiza generală a urinei/sumar de urină – se va depista atît patologii din partea rinichilor, cît și a ficatului, infecția căilor urinare, diabetul zaharat.
  4. Electrocardiograma poate depista nereguli din partea inimii, deși aceasta pare să nu deranjeze.
  5. Ultrasonografia organelor interne (ecografia abdominală) este o examinare importantă, deoarece furnizează informații despre dimensiunile ficatului, splinei, colecistului (cel mai sensibil organ la stres), apendicelui, ovarelor. Fiecare dintre aceste organe au limite, care nu trebuie depășite.
  6. Examenul ginecologic complet se face anual după vîrsta de 18-21 de ani, cu efectuarea Testului Babeș-Papanicolau, care ajută la predicția cancerului de col uterin.
  7. Examinarea sînilor la vîrsta cuprinsă între 18-39 de ani trebuie efectuată în fiecare an. Medicul ginecolog în primul rînd va palpa sînii pentru a depista eventuali noduli sau o formațiune/bombare sub piele. La suspiciune se efectuează ultrasonografia glandei mamare sau mamografia (examinarea radiologică a glandei mamare). Autopalparea sînilor se face lunar.
  8. Examinarea alunițelor la dermatolog – cel puțin o dată pe an.
Petru Dodu a subliniat că analizele sus-menționate pot fi efectuate gratuit, în baza poliței de asigurare, cu programare prealabilă la medicul de familie, care va face trimiterea către laborator sau medicul consultant.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?