Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Ucraina au stabilit "coridorul de preţ" pentru livrarea energiei electrice în RM

3 apr. 2017,, 13:00   Economie
2579 1

Compania "DTEK Trading" (Ucraina), care a semnat un contract cu compania "Energocom" (RM) pentru furnizarea energiei electrice pentru Moldova, pentru perioada 1 aprilie 2017 - 31 martie 2018, a fost dispusă să furnizeze energia la preţul de $32-$34 pentru un megawatt, fără TVA.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la presa din Ucraina şi Moldova, acest preţ a fost mai mic decît preţul angro oferit pe piaţa internă ucraineană.

"Ministerul Energeticii al Ucrainei a oferit, special pentru exportul în Moldova, un decont pentru reducerea preţului angro de piaţă (PAP) şi a introdus noua noţiune de "PAP ţinînd cont de volumul dotărilor pentru compensarea pierderilor din livrările de energie electrică la tariful reglementat pentru export" ", scrie presa.

"Astfel, cu TVA, preţul livrărilor în Moldova nu trebuia să depăşească $40,8 pentru un megawatt. Însă contractul cu "DTEK Trading" a fost semnat la un alt preţ - de $50,2, care este puţin mai mic decît preţul propus de CERS Moldovenească, de $54,4.

În context, portalul omega.md atenţionează asupra "caracterului ascuns la relaţiilor dintre vînzător şi cumpărător - oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov şi oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc".

Potrivit informaţiei citate, autorităţile Ucrainei au stabilit pentru exportatorii săi o rambursare a TVA în valoare de 20%.

"După rambursarea TVA, preţul de livrare a energiei electrice ucrainene în Moldova intra în "coridorul de preţ" de $32-34 pentru un megawatt", scrie portalul.

În context, mai multe surse media au tras concluzia că noua schemă de achiziţionare a energiei electrice nu are nimic în comun cu declaraţia Ministerului Economiei Moldovei referitor la "respectarea Instrucţiunii privind achiziţionarea anuală a energiei electrice, coordonată cu Secretariatul Comunităţii Energetice al Uniunii Europene".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?