X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4074

Răsturnările de situaţii de pe scena politică de la Chişinău nu au nimic în comun cu agenda cetăţenilor – opinie

26 apr. 2013,, 14:26   Politică
3283 1
Foto : civic.md
Răsturnările de situaţii de pe scena politică de la Chişinău nu au nimic în comun cu agenda cetăţenilor şi cu promisiunile politicienilor făcute alegătorilor în cadrul campaniilor electorale. De această părere este preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron.

Solicitat de "Infotag" să comenteze situaţia politică din ţară după demiterea spicherului Marian Lupu, expertul a menţionat că cel mai grav este faptul că politicienii au pierdut simţul realităţii şi nici pe departe nu-i interesează care este pulsul societăţii, de ce pleacă oamenii din ţară sau de ce persoanele care sînt plecate deja nu mai doresc să revină.

"Interesul de grup, de bani şi de putere necontrolată – acestea sînt motivele care îi mişcă în aceste răfuieli şi bătălii stupide pe scena care ei o numesc politică. Nici de departe aceasta nu este o scenă politică, ci un ring în care se bat două sau trei persoane, pentru a controla tot ce mişcă în această ţară. La unii minţile s-au întunecat de bani, la alţii de furie, iar la ceilalți de nebunie. Nouă, cetăţenilor, nu ne rămîne decât să fim spectatori la acest spectacol de prost gust şi să aşteptăm cu calm momentul cînd îi vom putea sancţiona pentru tot răul pe care l-au provocat în această perioadă de guvernare", a menţionat Ion Dron.

În opinia lui, în actualele condiţii politice, cînd a fost declarat război deschis între liderii fostei alianţe de guvernare, alegerile parlamentare anticipate sînt inevitabile.

"Cred că acest lucru şi-l doresc şi PLDM, şi PDM, principalii rivali politici la ora actuală", a spus expertul.

Întrebat dacă la viitoarele alegeri anticipate se va aplica sistemul electoral mixt, preşedintele Centrului a menţionat că acest lucru depinde de faptul dacă "pînă la adoptarea legii privind schimbarea sistemului electoral, cei doi Vlazi (Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc - "I") au reuşit să împartă circumscripţiile electorale".

"Dacă acest lucru a fost făcut, atunci legea nu va fi anulată. Dacă nu, PLDM şi PCRM au toate şansele să pună la vot anularea legii. În ceea ce priveşte declaraţiile de ultimă oră potrivit cărora vicepreşedintele Parlamentului nu are atribuţii pentru a semna legi, nu este adevărat. Dacă citim cu atenţie Constituţia, vedem că puterea supremă în stat aparţine Parlamentului, şi nu preşedintelui Parlamentului, aşa cum interpretează liderul PL, Mihai Ghimpu. Prin urmare, Parlamentul, în calitate de putere supremă, este în drept să numească pe oricine cu împuterniciri de a semna legi şi hotărîri. Anume de la această permisă trebuie să pornească toate interpretările", a conchis Ion Dron.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?