X 
Transnistria stiri: 1448
Preşedintele stiri: 4073

Lipsa poliței de asigurare îi determină pe moldoveni să nu apeleze la medici

27 mar. 2017,, 17:11   Societate
2438 3

Persoanele care nu dețin poliță de asigurare medicală preferă de cele mai multe ori să se trateze singuri, arată datele unui studiu realizat de Biroul Național de Statistică, la cererea Ministerului Sănătății.

Astfel, 50 la sută dintre cei care nu dețin poliță de asigurare medicală administrează medicamente fără prescriere medicală, asta în timp ce ponderea în rîndul celor care dețin polița de asigurare este de doar 30 la sută, notează NOI.md.

Potrivita aceluiași studiu, medicii de familie au fost mai solicitați în anul 2016, iar cel mai frecvent la asistența medicală primară au apelat, la fel, deținătorii de poliță medicală. Tot această categorie de pacienți a beneficiat și de cele mai multe tratamente, inclusiv la domiciliu.

Totodată, asistența medicală primară este solicitată în proporție de peste 67 la sută de persoanele asigurate medical. În același timp, pacienții fără polițe recurg mai frecvent la asistența specialiștilor (32,4 la sută dintre respondenți) față de cei asigurați medical (26 la sută dintre respondenți).

Studiul arată că deținătorii de poliță medicală beneficiază mai des de asistența medicală la domiciliu (8 la sută dintre respondenți) față de bolnavii fără asigurare medicală (doar 1,7 la sută). Asistența medicală la domiciliu este solicitată cu precădere de bolnavii care suferă de boli cronice, de cei care au febră sau infecții respiratorii.

Totodată, deținătorii de polițe beneficiază mai frecvent de asistență medicală spitalicească. 12 la sută dintre ei sînt spitalizați, dublu față de cei neasigurați medical.

Studiul mai relevă că peste 50 la sută dintre intervievați se consideră sănătoși. Opt ani în urmă, această convingere era împărtășită de 41,2 la sută din populație. Totodată, doar 12,4 dintre cei chestionați reclamă o stare de sănătate foarte rea, cu aproape cinci procente mai puțini față de anul 2008.

De menționat că 75 la sută dintre cetățeni dețin poliță de asigurare medicală. Peste 80 la sută dintre ei locuiesc în orașe, iar 70 la sută în sate. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 2742 de persoane.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?