Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Majoritatea cetăţenilor consideră justă decizia Parlamentului privind demiterea Guvernului Filat

25 apr. 2013,, 13:40   Politică
2940 2
Foto: point.md
Aproape jumătate din populaţie consideră că Parlamentul a procedat corect atunci cînd a votat pentru demisia Guvernului Filat. Despre acest lucru vorbesc rezultatele Barometrului Opiniei Publice, prezentate miercuri de către Institutul pentru Politici Publice (IPP).

Potrivit Agenţiei "Infotag", o treime din respondenţi consideră că decizia Parlamentului a fost greşită, iar 22% nu au răspuns la această întrebare.

Fiecare al cincilea intervievat consideră că Executivul a fost demis pentru corupţie, 17 % sînt de părerea că acest lucru s-a întîmplat din cauza disensiunilor dintre politicieni, iar 11 % au menţionat că demisia a fost generată de incompetenţă.

Doar 18 % dintre respondenţi au calificat drept satisfăcătoare activitatea Guvernului condus de Filat, 44 % au dat aprecieri nesatisfăcătoare, iar 29 % au spus că nu a fost nici bine, nici rău.

Potrivit rezultatelor sondajului, majoritatea respondenţilor nici nu au auzit de procesul optimizării şcolilor. Mai mult de jumătate însă nu susţin acest proces şi doar 12 % dintre respondenţi aprobă reforma sistemului de educaţie.

De asemenea, 40% dintre respondenţi au auzit despre Legea privind egalitatea de şanse şi nediscriminare. 62% dintre aceste persoane au perceput această lege ca un act normativ ce protejează persoanele din punctul de vedere al orientării sexuale, 23% au menţionat că această lege protejează, totodată, şi drepturile diferitor naţionalităţi. Dintre persoanele care au auzit despre această lege, 47% nu o susţin şi 43% o susţin.

Marea majoritate a respondenţilor – 79%, au afirmat că au auzit despre incidentul din Pădurea Domnească. În urma acestui incident, nivelul încrederii în justiţie s-a diminuat în percepţia a 54% şi nu s-a schimbat în percepţia a 36% de respondenți.

Fiecare al doilea adult a auzit despre interceptările telefonice ale funcţionarilor de stat (Vlad Filat şi Nicolae Vicol, şeful fiscului). Din numărul acestor persoane, jumătate susțin că aceste discuţii telefonice trebuiau difuzate, iar 35% s-au pronunţat contra.

Sondajul a fost realizat în perioada 6-21 aprilie, fiind intervievate 1 100 de persoane din 76 de localităţi din ţară cu excepţia regiunii transnistrene. Marja de eroare este de В±2,8%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?