X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Andrei Deșcița: Agenda negocierilor de la Odesa în format ”5+2” va fi foarte încărcată

25 apr. 2013,, 10:23   Societate
2764 0
Foto: nr2.ru
Agenda negocierilor de la Odesa în format ”5+2”, care vor avea loc la sfîrșitul lunii mai, va fi foarte încărcată. O declarație în acest sens a fost făcută miercuri la Chișinău de reprezentantul special al președinției OSCE pentru conflicte înghețate, Andrei Deșcița.

În cadrul vizitei de trei zile în Moldova, diplomatul ucrainean a avut întrevederi cu reprezentanții politici în procesul de negocieri, Eugen Carpov și Nina Ștanski, cu care a discutat procesul de pregătire pentru runda ordinară de negocieri privind reglementarea diferendului transnistrean.

Deșcița a salutat intenția părților de a semna, deja pînă la negocierile de la Odesa, acordul privind demontarea construcțiilor periculoase ale telecabinei uzate de la Rîbnița.

”Sînt convins că realizarea acestui proiect va deveni un pas înainte între relațiile dintre cele două părți”, a menționat diplomatul ucrainean.

Deșcița și-a exprimat speranța că Ștanski și Carpov vor putea soluționa problemele operative cu care zilnic se confruntă populația din regiune fără intermedierea OSCE, pur și simplu făcînd legătură prin Internet sau telefon.

Eugen Carpov a calificat atmosfera de conlucrare dintre Chișinău și Tiraspol din ultimele trei luni drept una ”favorabilă”. Carpov a menționat că, în ajunul reuniunii de la Odesa, un pas salutabil este posibilitatea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului de a circula liber în perioada sărbătorilor pascale. La rîndul său, Nina Ștanski nu a fost de acord cu Carpov, menționînd că ”în cele trei luni de pauză între rundele de negocieri a avut loc o singură întrevedere ale reprezentanților politici, în pofida faptului că era preconizată cel puțin o întrevedere la două săptămîni”.

”Am fost cu toții la Rîbnița și am văzut că instalațiile de oțel ale drumului de sfori practic atîrnă deasupra caselor de locuit din oraș. Sîntem foarte bucuroși și salutăm intenția OSCE și a Chișinăului de a ne ajuta să rezolvăm această problemă deloc ușoară”, a menționat Ștanski, precizînd că părțile trebuie să soluționeze problemele social-economice ale populației, indiferent de conjunctura politică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?