X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Protest împotriva construcției de noi centrale hidroelectrice pe Nistru

15 mar. 2017,, 09:15   Economie
2673 0

Profesorii și elevii liceelor din capitală au desfășurat, marți, o acțiune de protest în fața Ambasadei Ucrainei la Chișinău, cerînd să se renunțe la construcția celor șase centrale hidroelectrice pe cursul rîului Nistru.

Potrivit agenției ”Infotag”, circa 50 de persoane cu pancarte în mîini au scandat: ”Noi sîntem împotriva centralelor hidroelectrice !”, ”Nu barajelor pe Nistru!”.

Una dintre profesoarele, prezente la protest, a menționat că dacă oamenii nu vor ieși să apere Nistrul, la scurt timp, vor rămîne fără apă 8 milioane de locuitori din preajma bazinului rîului, atît din Moldova, cît și din Ucraina.

Pe parcursul desfășurării acțiunii, niciun colaborator al Ambasadei nu a ieșit să discute cu manifestanții.

O acțiune similară de protest, cu lozinca ”Salvăm rîul Nistru!”, a fost organizată de activiști în fața Oficiului Delegației UE.

În opinia multor ecologiști cu renume, inclusiv, a președintelui Asociației de Păstrare a Rîurilor, ECO – Tiras, Ilia Trombițchi, acțiunile autorităților ucrainene pot genera o catastrofă ecologică în regiune.

Participanții la acțiune au scandat: ”Salvăm Nistrul !” și ”Eu vreau să mă scald în Nistru !”.

Vicepreședintele Platformei Civice DA, Alexandru Slusari, a reamintit că Nistrul asigură cu apă potabilă sute de localități, inclusiv, Chișinăul. În afară de aceasta, zeci de mii de ha de teren agricol depind de apa Nistrului.
”Recent, grație ajutorului american, au fost modernizate sistemele de irigare, și ce ? În cazul în care vor fi construite noi centrale hidroelectrice, ele nu vor avea cu se să fie umplute. Da, premierul Pavel Filip a fost, recent, la Kiev, pentru a-și exprima în fața colegului său ucrainean nemulțumirea, da, el a spus că va fi creată o comisie specială pentru soluționarea problemei, însă acestea nu sînt decît vorbe, care nu costă nimic”, consideră el.

Activistul civic, Alexandru Roșco, a menționat că Nistrul ”riscă să dispară, iar dacă se va întîmpla acest lucru va începe un război pentru apă”. În timpul acțiunii de protest a fost organizată și o acțiune de colectare a semnăturilor sub nota oficială de protest, care va fi transmisă la Reprezentanța UE.

Concomitent cu protestul de la Chișinău, au mai fost organizate manifestații în orașele Ivano-Frankivsk și Odesa din Ucraina.

Nota ”Infotag”: pe 13 iulie 2016, Guvernul ucrainean a aprobat Programul de dezvoltare a sectorului hidroenergetic pînă în anul 2026, care presupune construcția a șase centrale hidroelectrice noi pe cursul superior al rîului Nistru. Lucrările de construcție au trezit îngrijorarea ecologiștilor din Moldova și Ucraina. În luna februarie, 2017, prim-ministrul RM, Pavel Filip, a discutat problema dată cu omologul său ucrainean, Vladimir Groisman. Cu toate acestea, Ucraina nu a renunțat la planurile sale de construcție.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?