Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4066

Scandal în Franţa! Apropiaţii lui Hollande, acuzaţi de fraude fiscale

5 apr. 2013,, 13:00   Externe
2736 0
Foto : euronews.com
Un fost ministru al Bugetului este anchetat pentru corupție. Presa din Hexagon a dezvăluit și faptul că fostul trezorier al campaniei electorale a președintelui Franței este acționar la firme offshore

Preşedintele francez François Hollande a fost nevoit, miercuri, să ţină un scurt discurs, înainte de a pleca într- o vizită în Maroc, în care a explicat faptul că nu avea cunoştinţă despre conturile din străinătate ale fostului ministru pentru Buget, Jerome Cahuzac şi anunţa măsuri de reformă.

„Afirm aici că Jerome Cahuzac nu a beneficiat de nicio protecţie, alta decît cea a prezumţiei de nevinovăţie”, a spus Hollande.

Legea averilor

Pentru a tempera scandalul, Guvernul va prezenta, în săptămînile care vin, un proiect de lege care vizează publicarea averii miniştrilor şi parlamentarilor. Aleşilor condamnaţi pentru fraudă fiscală sau corupţie li se va interzice să mai exercite un mandat public. Opoziţia a cerut o anchetă parlamentară şi l-a criticat pe Hollande că a rămas alături de Cahuzac timp de patru luni, după ce siteul de investigaţii Mediapart a publicat povestea cu contul din Elveţia al ex-ministrului pentru buget. Cahuzac a demisionat în urmă cu două săptămîni, după ce a negat în permanenţă acuzaţiile.

În anii 80, fostul ministru a lucrat în Ministerul Sănătăţii şi se ocupa de relaţia cu industria farmaceutică franceză. A negat că ar fi primit mită din partea companiilor farmaceutice. După ce a părăsit ministerul, şi-a înfiinţat o firmă de consultanţă care lucra pentru grupurile farmaceutice.

În plin scandal Cahuzac, Le Monde a dezvăluit că trezorierul campaniei prezidenţiale a lui Hollande, Jean-Jacques Augier, este acţionar la societăţi offshore în Insulele Cayman, prin intermediul holdingului său financiar Eurane. Augier a confirmat că a constituit în 2005 şi 2008-2009 două entităţi offshore în Insulele Cayman, la solicitarea unor parteneri de afaceri. „Nimic nu este ilegal”, a declarat Augier.

Potrivit The Guardian, o scurgere de informaţii din industria britanică offshore dezvăluie identităţile a 1.000 de persoane, care deţin conturi şi averi în paradisuri financiare (un preşedinte de ţară, fiica unui dictator şi un milionar britanic).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?