X 
Cutremure stiri: 502

Chişinăul renunţă la Transnistria?

4 apr. 2013,, 17:53   Politică
26221 24
Foto: noi.md
Șase puncte de verificare a documentelor vor fi deschise la frontiera moldo-transnistreană. Despre aceasta anunță ministerul afacerilor externe al nerecunoscutei RMN, care se arată uimit de decizia luată de autoritățile de la Chișinău, expediată Tiraspolului la data de 28 martie curent, relatează NOI.md.

Potrivit sursei, decizia a fost luată fără a fi discutată cu conducerea de la Tiraspol. Cele 6 puncte de verificare a documentelor vor fi instalate la Hîrbovăț (Anenii Noi), Căușeni, Dubăsari, Criuleni, Rezina, Sănătăuca (Florești) .

În același timp, fostul viceministru al Afacerilor Externe, Valeriu Ostalep, s-a arătat uimit că despre respectiva decizie nu s-a discutat deocamdată nimic, iar informația a fost cunoscută prin intermediul așa-zisului minister al afacerilor externe al Transnistriei. Ostalep consideră că autorul acestei decizii trebuie cunoscut cît mai curînd. Potrivit lui, această acțiune poate fi calificată ca “formalizarea frontierei de stat a Republicii Moldova pe Nistru”.

“Acest subiect ar trebui să fie ridicat la nivelul cel mai înalt și trebuie să insistăm să aflăm cine este autorul deciziei incompetente, cine și-a asumat acest drept de a face asta acum și forma în care a fost luată decizia, dacă a fost consultat Parlamentul, dacă nu a fost cazul să se discute cu societatea, cu alți parteneri de la Tiraspol și în formatul 5+2”, a spus Ostalep.

Fostul viceministru nu exclude că decizia privind instalarea punctelor de verificare a documentelor a fost luată de către unele structuri guvernamentale la indicația prim-ministrului în exercițiu Vlad Filat.

“Nu exclud că este vorba despre structurile guvernamentale sau Filat care a dat dovadă de inteligență, sau, sub conducerea nemijlocită a sa, decizia a fost luată de Leancă sau Carpov. Probabil au hotărît că a venit timpul de a mai recunoaște niște realități în opinia lor și să deplaseze frontiera de stat cu vreo 200 de kilometri mai aproape de Chișinău”, a spus Ostalep.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав