Transnistria stiri: 1446
Preşedintele stiri: 4071

Veniturile bugetului de stat al Moldovei, în trimestrul I al anului 2013, au depăşit nivelul preconizat cu 7,8%

4 apr. 2013,, 12:31   Economie
3222 0
Foto: contact.az
Veniturile bugetului de stat al Republicii Moldova, în trimestrul I al anului 2013, au depăşit nivelul planificat cu 7,8%. Despre aceasta a comunicat ministrul Finanţelor în exerciţiu, Veaceslav Negruţa, în cadrul şedinţei de lucru convocate de premierul în exerciţiu, Vladimir Filat, cu factori de decizie din cadrul Ministerului Finanţelor. Veaceslav Negruţa a informat că cel mai mare aport în acest sens a fost din partea Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS). Astfel, încasările de la IFPS au crescut cu 16,8% sau cu 200 de milioane de lei. De asemenea, cu 32% au sporit și încasările medii zilnice cu 32% - de la 51 mil. lei în anul 2012 pînă la 67,3 mil. lei în anul 2013.

La rîndul său, șeful adjunct al IFPS, Adrian Timotin, a făcut o trecere în revistă a măsurilor care au contribuit la creșterea veniturilor, menţionînd că efectul se datorează modificării legislației bugetar-fiscale, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2013. Totodată, la această creștere au contribuit măsurile luate în vederea combaterii contrabandei și a activității firmelor fantome. Potrivit lui Timotin, pînă la sfîrșitul anului current, încasările ar putea creşte cu circa 17%.

Directorul general al Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, a vorbit despre modul în care instituţia pe care o conduce își desfășoară activitatea la capitolul perceperea taxelor, menționînd că în acest sens, în primele luni ale anului curent nu au fost înregistrate careva modificări esențiale.

Prim-ministrul în exercițiu Vladimir Filat a declarat că instituțiile responsabile de colectarea taxelor au o misiune importantă de a asigura o administrare fiscală eficientă, astfel încît veniturile la bugetul național să contribuie la sporirea salariilor, pensiilor cetățenilor Republicii Moldova, precum și la perfecţionarea infrastructurii. Vladimir Filat a solicitat conducătorilor instituțiilor menționate să-și mobilizeze echipele pentru a face față proiectelor noi care vor interveni în domeniu, acestea fiind implementarea e-administrării fiscale și aplicarea metodelor indirecte de impozitare. Prim-ministrul în exercițiu a subliniat că incertitudiniile politice nu trebuie să afecteze activitatea instituțiilor respective.

În cadrul şedinţei au mai fost discutate posibilitățile de deblocare a conturilor agenților economici care activează în domeniu agricol în perioada lucrărilor de primăvară, soluțiile care ar putea fi aplicate pentru prevenirea rîndurilor la inspectoratele fiscale, necesitatea instituționalizării structurilor responsabile de prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?