Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cioclea: Economia Moldovei se învigorează

29 dec. 2016,, 10:25   Economie
3120 0

Anul 2016 se termină mai bine decît a început. Leul s-a stabilizat, inflația a scăzut. De acest lucru s-a arătat convins guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, citat de NOI.md.

Cioclea a afirmat că pînă și cursul leului s-a stabilizat în acest an, inflația a scăzut, economia dă semne de învigorare şi rata de bază a coborît de la 19,5% la 9%. „Deci condițiile unei convalescențe sînt întrunite. Acum sistemul bancar, desigur, reacționează la aceste îmbunătățiri ale mediului de afaceri cu o anumită întîrziere. De altfel, în 2016 noi vedem în bilanțurile băncilor problemele acumulate din 2014-2015, cînd au fost ani grei. În primul rînd, a fost o secetă puternică, ratele s-au ridicat foarte mult şi activitatea de creditare s-a diminuat, ceea ce este o mare problemă, deoarece funcția principală a băncilor este creditarea. Este o imagine încă contrastantă cînd mediul este îmbunătățit, dar pacientul mai are nevoie să se vindece în continuare. Cu toate acestea, aş spune că sîntem în zona satisfăcătoare din punctul de vedere al parametrilor pe sistem”, a menționat guvernatorul BNM.

Totodată, el a remarcat că unul dintre cei mai importanți indicatori ai sistemului bancar este suficiența capitalului. „Este temelia pe care se construiește o bancă, capitalul este aproape la 30%, ceea ce este mult în condiţiile în care normativul este de 16%. Un alt indicator este volumul activelor lichide. Sîntem aproape la 50%, ceea ce înseamnă că băncile au mulţi bani, este şi un semn că totuşi aceşti bani nu sînt transformați în credite. Deci speranța mea pentru anul viitor este că mai mulţi agenţi economici vor avea acces la credite mai ieftine. Şi, în final, aş spune că anul 2016 a fost un an de cotitură pentru sistemul bancar, deoarece acele reforme care au fost inițiate şi de precedenta conducere în sfîrșit au căpătat un cadru sistemic în acordul cu Fondul Monetar International şi, dacă reuşim să facem tot ce ne-am propus în acest acord, vă asigur că 2016 şi 2017 vor fi ani de reală transformare a sistemului bancar moldovenesc”, a subliniat Sergiu Cioclea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?