Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

KIEV. Deputații se iau iar la BĂTAIE, din cauza folosirii LIMBII RUSE în Parlament

19 mar. 2013,, 11:58   Externe
2665 0
Foto: infosmi.net
O nouă încăierare a izbucnit, azi, în Rada Supremă (Parlamentul unicameral de la Kiev) între cîteva zeci de deputaţi ai partidului naţionalist de opoziţie Svoboda şi parlamentari proguvernamentali, care s-au luat la bătaie din cauza limbii care ar trebui să fie vorbită în hemiciclu - rusa sau ucraineană, potrivit agențiilor internaționale de presă.

Conflictul a început la scurt timp după deschiderea sesiunii plenare, cînd un reponsabil al Partidului Regiunilor (la putere), Oleksandr Efremov, şi-a început discursul în limba rusă, suscitînd proteste din partea naţionaliştilor din Svoboda (Libertatea), care au încercat să acopere cuvintele lui cu strigăte: „Vorbeşte în ucraineană!”, „Ruşine!”

Parlamentarii din coaliția guvernamentală au procedat într-o manieră similară, atunci cînd a început să vorbească în limba ucraineană liderul Svoboda, Oleg Tiagnibok. Atunci, deputaţii naţionalişti s-au apropiat de tribuna de la care vorbea liderul lor şi s-au luat la încăierare cu parlamentarii proguvernamentali.

„Cînd se adresează alegătorilor săi nu are decît să vorbească în limba rusă, dar, aici, în Parlamentul naţional, să vorbească în limba ucraineană”, a afirmat deputatul Svoboda, Iuri Sirotiuk.

După ce a făcut apel la calm şi la încetarea încăierării, preşedintele forului legislativ a anunțat o scurtă pauză.

Ucraina are o mare comunitate rusă şi statutul minorităţii ruse continuă să provoace conflicte în această fostă republică sovietică de 46 de milioane de locuitori, situată între Rusia şi Uniunea Europeană. Ridicarea limbii ruse la rangul de a doua limbă în stat a fost una din promisiunile electorale ale lui Viktor Ianukovici, ales preşedinte în 2010.

Partidul Regiunilor, al lui Ianukovici, este foarte popular în estul şi sudul rusofon şi rusofil al ţării, în timp ce Svoboda beneficiază de susţinere în vestul ucrainofon şi rusofob din Ucraina.

Parlamentul ucrainean şi-a reluat azi activitatea, după un blocaj total de peste o lună din partea celor trei partide de opoziţie, care au denunţat nerespectarea regulilor de vot de către majoritatea proguvernamentală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?