X 
Cutremure stiri: 502

Eugen Carpov: Discuţiile privind libera circulaţie a rublei ruseşti în Transnistria nu apropie cele două maluri ale Nistrului

15 mar. 2013,, 14:45   Societate
3063 0
Foto: radiochisinau.md
Discuţiile privind libera circulaţie a rublei ruseşti în Transnistria nu apropie cele două maluri ale Nistrului, susţine vicepremierul interimar pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Eugen Carpov.

Potrivit Agenţiei "Infotag", oficialul a făcut această declaraţie după întrevederea de la Tiraspol cu ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Nina Ştanschi, exprimîndu-şi speranţa că asemenea afirmaţii au mai mult un caracter de discuţii şi nu reflectă starea de lucruri reală.

"Noi considerăm că asemenea acţiuni nu pot fi de folos negocierilor noastre, nu apropie cele două maluri ale Nistrului, ci generează anumite dificultăţi. Un rol foarte mare revine aici şi Federaţiei Ruse în calitate de partener, mediator în procesul de negocieri. Noi le-am solicitat reprezentanţilor Rusiei să clarifice această chestiune", a spus reprezentantul politic al Moldovei la negocierile pentru reglementarea transnistreană.

Făcînd bilanțul întrevederii de la Tiraspol, Carpov a declarat că a informat-o pe Ştanschi despre cazurile de ridicare a numerelor moldoveneşti de pe automobile pe malul stîng al Nistrului, dar a pus şi problema tarifelor comunal-locative discriminatorii aplicate colaboratorilor poliţiei moldoveneşti cu domiciliul în Transnistria. În opinia lui Carpov, asemenea acţiuni fac ca negocierile să regreseze.

Reprezentanta Tiraspolului a opinat că reprezentanţii politici nu sînt în drept să discute despre politica internă a părţilor.

"Noi nu comitem imixtiuni în procesele politice interne din R.Moldova şi vom fi recunoscători dacă partenerii noştri din Moldova nu vor interveni în politica internă a noastră, fie în domeniul economic, financiar, valutar, fie în alt domeniu. Eu consider că fiecare trebuie să acţioneze în limitele mandatului său. Acum, avem de muncit îndeajuns la masa de negocieri", a afirmat Ştanschi.

Iniţiativa deputatului Andrei Sipcenco privind circulaţia rublei ruseşti în regiunea transnistreană este în curs de examinare la Consiliul Suprem (CS) din anul 2009, iar recent, după dezbateri la comitetul parlamentar, a fost recomandată pentru aprobare legislativului regional, în prima lectură.

Totuşi, şi conducerea CS, şi banca republicană din Transnistria (BRT), şi liderul tiraspolean Evgheni Şevciuk, au recunoscut faptul că, pentru ca rubla rusească "să fie pusă în circulaţie pe teritoriul RMN, e nevoie de pregătiri pe etape şi cîntărite". "Rezolvarea amplă a problemei poate fi realizată doar ţinînd cont de voinţa politică a Rusiei, dar şi pe baza consultărilor cu banca centrală a Federaţiei Ruse", a spus şeful BRT, Eduard Cosovschi. Conducerea CS a hotărît să trimită o scrisoare băncii centrale a Federaţiei Ruse, prin care să-i solicite viziunea asupra problemei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав