X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cea mai recentă inovaţie în domeniul tomografiei în coerenţa optică- un nou tomograf Canon OST HS 100 ©

11 mar. 2013,, 15:43   Ştiinţă şi IT
4004 0
Foto : tomograf Mikof
Glaucoma, dezlipirea şi inflamarea retinei. În fiecare an, în R.M., acest diagnostic este pus miilor de oameni. De obicei, în grupul de risc intră diabeticii, sportivii, amatorii de saună şi persoanele în vîrstă. Pentru a stabili un tratament adecvat al acestor boli, ce pot duce la pierderea completă vederii, oftalmologii au nevoie de un tomograf optic calitativ. Cu ajutoul acestui dispozitiv, nervul optic şi macula se scanează detailat, astfel se poate, în detaliu, de studiat starea nervului optic şi a maculei, se poate determina gradul de dezlipire a retinei sau se pot detecta alte maladii.

Primul tomograf spectral a apărut la centrul „Microchirurgia ochiului”, la mijlocul anilor 2000. La cel moment aceasta a devenit unica instituţie medicală specializată din ţară care oferea servicii de tomografie optică. De-a lungul anilor, diagnosticul corect a fost pus la mii de oameni; pacienţii au beneficiat de un tratament eficient şi, ca urmare, şi-au restabilit vederea. Acum, 5 ani mai tîrziu, a fost instalat un tomograf optic spectral de ultimă generaţie Canon OST HS 100.

„Am reînnoit echipamentul cu un singur scop- dorim să oferim pacienţilor noştri tot ceea ce este mai bun din ceea ce oferă astăzi lumea oftalmologică”, a declarat directorul general al centrului „Microchirurgia ochiului”, Ghenadie Tanurcov. Potrivit lui, în comparaţie cu modelele anterioare, rezoluţia imaginii noului tomograf este de 2 ori mai mare şi constituie 3 microni. În plus, viteza de scanare a globului ocular a crescut de 4 ori atingînd 70 de mii de imagini(scanări) pe secundă.

Un avantaj important al Canon OST HS 100 este capacitatea de a face măsurări în regim automat. De fapt, noul tomograf, singur determină calitatea scanării, după un barem, predeterminat. Folosind acest regim, la re-scanarea fundului de ochi al unui şi aceluiaşi pacient, aparatul efectuiază o noua scanare exact după scanările anterioare. După cum afirmă specialiştii de la centrul „Microchirurgia ochiului”, acest lucru permite acurateţea măsurărilor în dinamcă, arată cum decurge boala şi cum acţionează preparatele . Astfel, medicul vede cit de eficace este tratamentul prescris şi, dacă este cazul, îl corectează.

O altă caracteristică nu mai puţin importantă este testul glaucomei. Cu ajutorul tomografului este posibilă nu doar măsurarea grosimii fibrelor nervoase ale nervului optic, dar şi determinarea grosimii celulelor ganglionare. De regulă, afecţiunele acestei zone precedează schimbările în stratul fibrelor nervoase- acesta fiind primul simptom al glaucomei. Acum, datorită noului tomograf, scanarea se efectuiază după ambii parametri. Primele semne de glaucomă pot fi depistate într-un stadiu incipient, se prescrie la timp tratament.

Tomograful de ultimă generaţie, de asemenea, permite cartografierea detailată a straturilor individuale ale retinei. Medicul poate imprima o imagine clară alb-negru a fundului de ochi, dar nu o reconstrucţie digitală.

După cum afirmă administraţia centrului, achiziţionarea acestui tomograf de ultimă generaţie este un pas logic în dezvoltarea instituţiei. În acelaşi timp, în pofida noilor oportunităţi pe care le oferă Canon OST HS 100, costul investigaţiei a rămas acelaşi.

Chişinău, strada Zelinski 15, tel. 55-83-65,
www.mikof.md

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?