X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Nicolae Chirtoacă: Algoritmul de partajare a funcţiilor între partidele AIE a dus, de fapt, la oligarhizarea puterii

11 mar. 2013,, 13:03   Politică
5312 5
Foto: newsmoldova.md
Aşa-numitul algoritm de departajare a funcţiilor între cele trei partide din cadrul fostei Alianţe pentru Integrare Europeană (AIE) a dus de fapt la oligarhizarea puterii în stat, care la rîndul ei a provocat lupte crîncene pentru putere şi bani, provocînd în final căderea Alianţei de guvernare. De această părere este directorul Institutului Independent de Studii Strategice, fostul ambasador al RM în SUA, Nicolae Chirtoacă.

Solicitat de reporterul "Infotag" să de-a o apreciere activităţii AIE pe parcursul celor trei ani şi jumătate, expertul a menţionat că în toată această perioadă AIE a încălcat unul din principiile fundamentale ale democraţiei - separarea puterilor în stat.

"Astfel, în Moldova toate ramurile puterii, inclusiv cea judecătorească, au fost luate în captivitate de grupările oligarhice, care controlează plenar cele trei formaţiuni politice ce au creat fosta majoritate parlamentară AIE. Atunci cînd nu există o democraţie veritabilă în interiorul partidelor politice, nici parlamentul, nici guvernul format din reprezentanţii acestor partide nu sînt liberi în activitatea lor, fiind subordonaţi în exclusivitate liderilor formaţiunii respective. O astfel de stare de lucruri, inevitabil, culminează cu oligarhizarea puterii, care nu mai funcţionează în interesul poporului şi statului, dar deserveşte interese înguste şi meschine ale grupărilor oligarhice", a spus Chirtoacă.

În opinia lui, eşecurile şi realizările unei guvernări pot fi apreciate nu după promisiunile electorale, ci după realizarea unor programe de guvernare, care au drept scop, cel puţin declarat, de a ridica bunăstarea şi calitatea vieţii cetăţenilor.

"Obiectivul eradicării sărăciei şi ameliorării condiţiilor de viaţă a majorităţii cetăţenilor ţării poate fi atins prin relansarea dezvoltării economiei naţionale. La rîndul său, doar promovarea unor reforme sistemice şi bine gîndite, mobilizarea resurselor interne pe dimensiunile strategice şi atragerea investiţiilor străine ar fi în stare să creeze premizele accelerării dezvoltării economice. Or, partenerii de dezvoltare ai fostei AIE au punctat două condiţii esenţiale, ale căror realizare ar fi schimbat rapid situaţia spre bine în sfera social-economică – lupta consecventă şi reală cu corupţia la nivelul cel mai înalt în acest stat şi asigurarea supremaţiei legii în Moldova, care trebuia să se facă în primul rînd prin reformarea sistemului judecătoresc", a punctat sursa citată.

Nicolae Chirtoacă consideră că în loc să fie realizate cele două obiective, "din contra, sub lozincile integrării europene în perioada guvernării AIE a înflorit foarte mult corupţia, au avut loc delapidări a finanţelor publice în proporţii deosebit de mari, au fost consolidate schemele mafiote de deturnare a banilor, a lipsit concurenţă, iar toate acestea au dus la degradarea economică şi socială a ţării".

"De fapt, combaterea corupţiei şi consolidarea statului de drept intrau în contradicţie evidentă cu interesele oligarhilor, care şi-au supus plenar partidele, transformate în instrumente de luptă politică, menţinere la putere şi control asupra instituţiilor statului, a schemelor şi circuitelor financiare frauduloase. Anume această contradicţie fundamentală a şi determinat în final insuccesul acestei majorităţi parlamentare şi prăbuşirea guvernului Filat", a precizat expertul.

Potrivit lui, la finele anului trecut Moldova a intrat într-o criză economică fără precedent, cu probleme mari în sfera socială, cu preţuri şi tarife în continuă creştere, cu oameni care părăsesc ţară, cu tineret dezamăgit, care nu mai are încredere în viitorul european al Moldovei. "Cu alte cuvinte, ne aflăm la moment într-o fază de stagnare, cu pericol de aprofundare a crizei în toate domeniile", susţine expertul.

În ceea ce priveşte succesele AIE, Nicolae Chirtoacă a menţionat că în fond la acest capitol poate fi enumerată doar deschiderea fără precedent a occidentului, în special a UE, faţă de Moldova. "Asta a dus la accesarea unor fonduri importante pentru realizarea reformelor, a căror finalitate, cu regret, nu a putut observată de cetăţeni. În rest, sînt doar neajunsuri şi regrese considerabile în sfera politică, economică şi socială", a menţionat sursa citată.

Nicolae Chirtoacă este de părere că liderii de la guvernare nu au schimbat sistemul, instituit şi promovat de guvernarea comunistă, ba dimpotrivă, l-au preluat şi continuă să acţioneze în baza acestuia. "Numind lucrurile pe nume putem spune că actualul sistem este un sistem capitalist-oligarhic, un capitalism ”cumătresc”. Sub acoperirea unor lozinci populiste şi preudodemocratice în realitate s-a consolidat un regim antipopular, care de fapt subminează nu doar societatea în ansamblu, dar şi statul moldovenesc", a spus expertul.

În opinia lui, chiar dacă liderii AIE vor găsi limbaj comun, dar nu vor schimba sistemul economic şi regimul politic, ţara va fi condamnată la stagnare, iar statul este deja pus în pragul falimentului.

"Aici nu este vorba de lipsă de voinţă politică, ci despre dorinţa unui grup destul de indivizi de a conserva cu orice preţ un sistem care le aduce venituri extraordinare, sărăcind poporul şi statul. Situaţia este destul de dramatică, fiindcă la moment nu există o alternativă viabila partidelor parlamentare, care, revenind la putere, vor păstra actualul regim politic antipopular. Nici alegerile anticipate în esenţă nu vor schimba raportul de forţe pe scena politică, doar vor favoriza actuala opoziţie, din care fac parte PCRM şi cîteva formaţiuni de stînga de orientare socialistă", a conchis analistul politic Nicolae Chirtoacă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?