X 
Cutremure stiri: 502

Introducerea în Transnistria a valutei ruseşti nu va influenţa economia Moldovei – expert

28 feb. 2013,, 17:13   Politică
3652 0
Foto: noi.md
Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a susţinut iniţiativa privind introducerea în Transnistria a rublei ruseşti. Se preconizează, că rubla rusească va circula concomitent cu valuta locală, scrie „Eurasianews”.

„Federaţia Rusă este principalul aliat politic al Republicii Moldoveneşti Nistrene şi unul din partenerii comerciali de bază. Astfel, pentru agenţii economici transnistreni introducerea rublei ruseşti va contribui la minimalizarea pierderilor legate de convertirea valutei la efectuarea plăţilor”, se menţionează în comnicatul liderului de la Tiraspol.

În opinia expertului economic, Elena Gorelova, această iniţiativă se încadrează completamente în concepţia generală de dezvoltare a Transnistriei, promovată de administraţia locală. „Se observă o dorinţă politică de integrare cît mai strînsă cu Rusia, statele din Uniunea Vamală şi spaţiul estic în genere”, consideră Gorelova.

Totodată, Gorelova este sceptică vizavi de realizarea acestei iniţiative în practică, deoarece ea are un caracter unilateral şi nu a fost evaluată de Banca Centrală a Rusiei.

„Pe de o parte, această iniţiativă va limita independenţa Băncii Republicane Transnistrene la formarea politicii monetare şi valutare, iar pe de altă parte – va activiza relaţiile economice între agenţii economici din Transnistria şi Rusia”, consideră expertul. Totodată, Gorelova nu vede careva riscuri economice majore pentru Transnistria şi, cu atît mai mult, pentru Moldova. „În Transnistria şi acum, concomitent cu valuta locală, sînt folosiţi leul moldovenesc, rubla rusească şi dolarul SUA. Relaţiile comerciale cu agenţii economici din Moldova şi plăţile respective nu vor fi influenţate în niciun fel. Problema principală este că între băncile din Moldova şi Transnistria nu există relaţii de corespondenţă”, amenţionat Elena Gorelova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав