X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4051

Republica Moldova va aloca 263,35 mil. de euro pentru realizarea Planului Naţional de Acţiuni în Domeniul Eficienţei Energetice pînă în anul 2015

20 feb. 2013,, 18:18   Economie
4059 0
Foto: capital.ro
Economii anuale de 830 mln. lei vor fi realizate către anul 2020, iar Produsul Intern Brut va crește cu 0,2% mai repede față de scenariul de bază, ca rezultat a implementării Planurilor Naționale de Acțiuni în Domeniul Eficienței Energetice (PNAEE). Un prim astfel de Plan, pentru anii 2013-2015, elaborat de Agenţia pentru Eficiență Energetică în colaborare cu autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, a fost recent aprobat de Guvern. Planul prevede mobilizarea eforturilor sectoriale și sociale în scopul reducerii consumului de energie finală în sectoarele economiei naționale cu 1,8% anual pînă în 2015.

De creșterea eficienței energetice vor beneficia direct mai multe sectoare ale economiei, în special, acelea, ce țin nemijlocit de utilizarea energiei în procesul de producție, dar și consumul gospodăriilor casnice și instituțiilor publice. Creșterea eficienței energetice ar însemna, că mai multe mărfuri pot fi produse cu aceeași cantitate de energie și va presupune mai puține costuri de producție. Astfel, economia națională va deveni mai competitivă în raport cu cele ale țărilor parteneri comerciali.

În Plan sînt identificate un set de măsuri, implementarea cărora va conduce la economisirea resurselor energetice în diferite sectoare ale economiei naţionale. Printre acestea se înscrie introducerea auditului şi managementului energetic pentru gestionarea consumului de energie, crearea unui cadru benefic pentru dezvoltarea companiilor de servicii energetice, introducerea certificatelor de performanţă energetică a clădirilor, reducerea pierderilor de energie în rețelele de transport și distribuție ș. a.

La baza PNAEE pentru anii 2013-2015 stă Programul Național pentru Eficiență Energetică 2011-2020 adoptat prin Hotărîrea Guvernului, nr. 833 din 10.11.2011 (PNEE), care stabilește cadrul general cu obiective pe termen lung, urmînd a fi susţinut de Planuri Naționale de Acțiuni în Domeniul Eficienței Energetice, care vor include acțiuni și măsuri prioritare în vederea atingerii obiectivelor naționale către anul 2020. Totodată, PNAEE răspunde angajamentelor asumate de RM, în calitate de stat semnatar al Tratatului Comunității Energetice (TCE), ce include prevederile Legii pentru aderarea Republicii Moldova la Tratatul de constituire a Comunităţii Energetice, nr. 117 - XVIII din 23.12.2009 și aplică recomandările Comisiei Europene cu privire la Ghidul și formularul pentru elaborarea celui de-al doilea Plan Naţional de Acțiuni în Domeniul Eficienței Energetice.

La elaborarea prezentului PNAEE au fost luate în considerare experiența țărilor UE, evoluția consumului de resurse energetice, dar și de energie în sectoarele economiei naționale, sursele de acoperire şi instrumentele financiare disponibile în țară ș. a.

Dat fiind, că eficienţa energetică nu reprezintă un sector aparte, implementarea prezentului PNAEE va necesita antrenarea mai multor instituții publice naționale cum ar fi: Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor etc.

Realizarea Planului nu este posibilă și fără sprijinul partenerilor din mediul academic și a sectorului asociativ. De asemenea, succesul implementării acțiunilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova va depinde în mare măsură și de antrenarea proactivă a autorităților publice locale, care sînt încurajate să demonstreze un angajament exemplar în realizarea economiilor de energie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?