X 
Cutremure stiri: 506

Un grup de ONG-uri solicită AIE să nu admită ca în posturi-cheie numirile să se facă pe criterii strict de partid

12 feb. 2013,, 11:12   Societate
2346 0
Foto: hobby.md
Un grup de 35 de ONG-uri din Republica Moldova au semnat un apel către conducerea Alianţei pentru Integrare Europeană prin care solicită ca în posturi-cheie numirile să nu se facă pe criterii strict de partid.

În apelul ONG-urilor trimis celor trei lideri ai AIE, citat de "Infotag" se spune că "majoritatea ONG-urilor din Republica Moldova sprijină cursul european promovat de AIE şi doresc să contribuie prin activitatea lor la susţinerea reformelor, democratizarea societăţii şi integrarea ţării în spaţiul UE".

"Considerăm că AIE a acumulat suficientă experienţă în actul guvernării pentru a accepta modalităţi mai avansate şi moderne de numire în posturile-cheie, decît o partajare mecanică pe criterii strict de partid. Prin prezentul Apel, venim cu propunerea ca AIE să instituie practica civilizată de a selecta candidaturile pentru conducătorii de domenii prin concurs deschis, cu participarea largă a specialiştilor şi opiniei publice, cu stabilirea clară a condiţiilor, criteriilor de selectare şi a calificărilor necesare pentru un candidat", se spune în apel.

Potrivit documentului, "modelul vechi, de sorginte comunistă, cînd singurul criteriu de a fi în fruntea unui domeniu îl constituia carnetul de partid, este contraproductiv şi aduce mari deservicii instituţiilor de stat, cetăţenilor şi ţării, în ansamblu".

"Cazul tragic din Pădurea Domnească trebuie să devină şi un punct de cotitură în abordările AIE faţă de domenii, instituţii, funcţii şi cadre. Alegerea transparentă, şi nu numirea unui nou director al Agenţiei Moldsilva, poate fi un început bun pentru reîntoarcerea profesioniştilor în fruntea domeniilor vitale pentru Republica Moldova. Pădurile aparţin poporului şi nu unui sau altui partid politic", se spune în document.

Printre semnatari se numără Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, Centrul de Resurse "Tineri şi Liberi", Mişcarea Ecologistă din Moldova, Asociaţia Internaţională a Păstrătorilor Raului "EcoTiras", Fundaţia Est-Europeană, Institutul de Politici Publice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав