X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Primul papă care a abdicat se numea tot Benedict. ISTORIA abdicărilor de la Vatican

11 feb. 2013,, 17:53   Externe
3398 0
Foto: franceinfo.fr
Potrivit canonului Bisericii Catolice, Papa poate abdica deși atunci cînd este uns în fruntea Bisericii lumea întreagă se aşteaptă ca el să primească această funcţie pentru tot restul vieţii. Aceleaşi reguli prevăd faptul că decizia Papei nu trebuie acceptată de cineva anume, deşi trebuie înştiinţat măcar Colegiul Cardinalilor.

De-a lungul vremii, au existat mai multe cazuri cînd suveranii pontifi au decis să renunţe la postul de îndrumător al Bisericii Catolice, cel mai recent exemplu datînd însă din secolul al XV-lea.

Primul papă care a abdicat a fost Papa Benedict al IX-lea, care în 1032, la vîrsta de doar 20 de ani, a ajuns suveran Pontif, deși era descris de către contemporanii săi drept persoana cea mai puțin potrivită pentru a ocupa această înaltă demnitate.

Viața Papei Benedict al IX-lea a fost mai degrabă plină de "adultere și crime", el fiind catalogat de către istoricul Ferdinand Gregorovius drept "un diavol deghizat în preot".

După cîțiva ani de conflicte virulente în interiorul Vaticanului și o încercare nereușită din partea opozanților de a-l exila, Papa Benedict al IX-lea a abidcat pentru a se căsători, însă va reveni în funcție nu după multă vreme.

Cu ajutorul unei sume impresionante de bani, John Gratian îl plătește pe nașul Papei Benedict al IX-lea și astfel accede la scaunul papal sub numele de Papa Grigore al VI-lea. Însă suveranul a fost în scurt timp prins la mijloc în luptele pentru putere dintre diferitele facțiuni ce apăruseră în sînul clericilor de la Vatican, susținuți la rîndul lor de diversi nobili, și într-un final a fost forțat să abdice.

Cel mai celebru caz de "demisie papală" a avut loc în anul 1294, cînd Papa Celestin al V-lea, după numai cinci luni de pontificat, a renunțat la scaunul de pontif. Dar înainte de a recurge la acest gest, Papa Celestin a dat două bule papale foarte importante. Prima întărea o decizie ulterioară a Papei Grigore al X-lea, prin care cardinalii trebuiau închiși în conclav în timpul alegerii papei, iar cel de-al doilea confirma definitiv dreptul suveranului pontif de a abdica. La scurt timp, în decembrie 1294 suveranul abdică și se retrage în singurătate.

Ultimul papă care a abdicat a fost Papa Grigore al XII-lea (1406 - 1415), sperînd că astfel va pune capăt schismei din sînul Bisericii Catolice, ce ameninţa să destrame definitiv catolicismul vest european, la momentul respectiv existînd trei candidaţi la scaunul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?