X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4069

La Chişinău va avea loc şedinţa comună a colegiilor ministerelor agriculturii din Moldova şi Rusia

1 feb. 2013,, 12:26   Economie
2619 0
Foto: arena.md
În primăvara anului curent, la Chişinău urmează să se desfăşoare şedinţa comună a colegiilor mnisterelor agriculturii din Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Potrivit informaţiei acordate NOI.md de surse din cadrul Ambasadei Rusiei la Chişinău, acest subiect a fost discutat în cadrul întrevederii dintre ambasadorul rus, Farit Muhametşin, şi ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare al R.Moldova, Vasile Bumacov. În cadrul discuţiilor s-a menţionat că desfăşurarea la Chişinău a acestui eveniment ar putea contribui la stabilirea unor relaţii mai profunde şi ar impulsiona substanţial dezvoltarea cooperării comercial-economice bilaterale în domeniul agricol.

Farit Muhametşin şi-a exprimat convingerea că un potenţial mare există în domeniul colaborării directe a regiunilor din Moldova şi Rusia, aducînd în calitate de exemplu stabilirea relaţiilor de înfrăţire dintre Kostroma şi Soroca, în anul 2012. În acest context, părţile au anunţat disponibilitatea de a contribui la stabilirea unor relaţii directe de cooperare între regiunile din Rusia şi raioanele din Moldova.

Amintim că, despre posibilitatea organizării la Chişinău a şedinţei comune a colegiilor ministerelor agriculturii din cele două ţări s-a discutat, anterior, în cadrul întrevederii miniştrilor agriculturii ai Moldovei şi Rusiei, Vasile Bumacov şi Nikolai Fiodorov, care a avut loc în ianuarie 2013 la Berlin, în cadrul expoziției "Săptămîna Verde". În cadrul discuțiilor au fost menționate tendințe pozitive în comerțul bilateral cu produse agricole. S-a subliniat că, în primele 9 luni ale anului 2012, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2011, Moldova a majorat exportul de produse alimentare în Rusia cu 3,7%, ca urmare a creșterii volumelor fizice ale livrărilor de carne, cașcaval, nuci, struguri, băuturi alcoolice. Livrările de produse alimentare din Rusia în Moldova, în perioada de raportare, s-au majorat cu 5,2%, ca urmare a creșterii livrărilor de făină, cereale naturale și produse din tutun. Părțile au remarcat prezența unui potențial semnificativ pentru consolidarea cooperării în industria de prelucrare a produselor alimentare, producția de semințe, viticultură, în activitatea expozițională.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?