Transnistria stiri: 1446
Preşedintele stiri: 4071

Ţîrdea: Lupu le spune găgăuzilor ceea ce aceştea vor să audă

31 ian. 2013,, 15:46   Politică
5162 10
Foto: europalibera.org
Preşedintele Parlamentul, democratul Marian Lupu, a declarat la Comrat că este împotriva studierii în şcoli a „Istoriei românilor”, deoarece aceasta le place să audă găgăuzilor. În realitate, el face un joc şi, uneori, în diferite regiuni declară ceea ce este pe placul localnicilor. De această părere este analistul politic Bogdan Ţîrdea.

„Lupu şi PD, încadrîndu-se în agenda liberală, nu au schiţat un cuvînt atunci cînd a fost adoptat ordinul respectiv al lui Şleahtiţchi. În Găgăuzia, electoratul se pronunţă pentru apărarea limbii moldoveneşti şi a statalităţii, de aceea Lupu spune acolo ceea ce se doreşte să se audă, concomitent, susţinîndu-şi candidatul Dudoglo şi PD în regiune. În realitate, însă, la Chişinău Lupu promovează politica liberalilor şi liberal-democraţilor, de aceea a şi votat pentru interzicerea simbolurilor comuniste, a susţinut proiectul privind interzicerea monumentelor Celui de-al doilea război mondial şi multe altele. În Parlament el tace şi va tăcea în continuare”, a menţionat Bogdan Ţîrdea.

La rîndul său, PD aşa şi nu a clarificat poziţia formaţiunii la acest capitol, oferind NOI.md un răspuns foarte straniu, care nu are legătură cu esenţa problemei.

Astfel, la cele şapte întrebări adresate de NOI.md:

1) Ştia PD despre iniţiativa de introducere în şcoli a disciplinei „Istoria românilor”?

2) PD s-a opus, public sau în cadrul AIE, ordinului de introducere a disciplinei „Istoria românilor”?

3) Consideră oare PD că introducerea disciplinei „Istoria românilor” reprezintă un pericol pentru securitatea naţională a RM?

4) De ce în Moldova nu se predă „Istoria Moldovei”? Este normală această situaţie?

5) Cunoaşte oare PD că Moldova este unica ţară din Europa, unde se predă istoria unei majorităţi naţionale a altui stat?

6) Susţine PD politica de „românizare” a Moldovei (inclusiv prin neutilizarea şi ştergerea sintagmelor „limbă moldovenească”, „istoria Moldovei”, „popor moldovenesc” etc.)?

7) Va susţine PD iniţiativa privind elaborarea manualului „Istoria Moldovei” şi introducerea acestuia în curricumul şcolar? Este PD dispus să finanţeze parţial lucrările asupra editării unui asemenea manual?

PD a răspuns în felul următor:

„Trebuie de evitat politizarea discuţiilor privind identitatea naţională. Indiferent de grupul etnic din care fac parte, cetăţenii aşteaptă îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, în loc de discuţii interminabile pe subiecte teoretice. Bineînţeles, liderii de partide discută orice probleme, care îi frămîntă pe colegii noştri din teritoriu, însă noi vom continua să ne axăm pe problemele sociale ale cetăţenilor, pe dezvoltarea economică şi culturală, pe respectarea drepturilor omului. Cît priveşte decizia ministrului Educaţiei sau a altor factori de decizie delegaţi de celelalte partide din AIE, noi considerăm că fiecare trebuie să acţioneze în domeniul pentru care poartă răspundere”.

Amintim că, în timpul vizitei efectuate duminică la Comrat, Marian Lupu a declarat că autorităţile ţării trebuie să excludă din programul şcolar disciplina „Istoria românilor” în favoarea „Istoriei Moldovei”. Preşedintele Parlamentului s-a arătat nedumerit de faptul că elevii moldoveni continuă să studieze istoria satului vecin. Şi asta în condiţiile în care disciplina „Istoria românilor” nu există nici chiar în România. „Într-adevăr, cica 10-11% din populaţia Moldovei se identifică drept români. Este dreptul şi libertatea lor. Însă cursul de istorie, în care se regăsesc doar 10% din populaţie constituie o problemă”, a declarat Lupu, subliniin că această problemă neapărat „va fi soluţionată”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?