X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Schemă criminală de legalizare a automobilelor cu implicarea organelor de resort, dezvăluită de poliție

24 ian. 2013,, 17:28   Societate
5580 2
Foto : noi.md
Poliția a demascat o schemă criminală, prin care peste o sută de automobile furate în UE au fost aduse și înregistrate în Republica Moldova. Din grupul criminal făceau parte angajați ai Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Serviciului Vamal, Procuraturii, Ministerului de Interne, precum și un judecător de instrucție. Potrivit estimărilor, aceștia au prejudiciat bugetul de stat cu 16,8 milioane de lei, relatează NOI.md.

Poliția a stabilit și mecanismul prin care automobilele de lux erau înmatriculate în Moldova, fără a fi supuse procedurilor vamale. Astfel, după ce cumpărătorul făcea comanda, grupul criminal făcea rost de certificatele de înmatriculare pentru persoana dată. Aceștia dispuneau de informaţia din baza de date MTIC, cu automobilele cărora li s-au eliberat numere de înmatriculare tranzit, după care, de la Direcţia poliţiei rutiere li se elibera un certificat pentru numerele de înmatriculare de tranzit şi certificatul de înmatriculare că numerele date au fost pierdute. În baza acestor date, la secţia de înmatriculare a transportului, fără achitarea plăţilor vamale, se elibera certificatul de înmatriculare.

În ultimă instanță, automobilul comandat era sustras în una din țările UE, preponderent Italia, Germania, Ungaria şi România, i se puneau numerele de înmatriculare moldovenești, după care, cu acordul lucrătorilor vamali şi ai poliţiei de frontieră acesta era introdus în Moldova şi înmînat „proprietarului”. Pentru a corespunde cu datele din certificatul de înmatriculare, numerele de identificare ale automobilelor erau supuse ştanţării.

Pe cazul dat a fost pornită o cauză penală pentru contrabandă, în cadrul căreia au fost reținute nouă automobile și efectuate 12 percheziții la domiciliile membrilor grupului. Organizatorul schemei și unul dintre membri sînt cercetați în arest la domiciliu, ceilalți membri fiind cercetați în stare de libertate. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă închisoare de la trei la zece ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?