Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4069

Moldova și Rusia intensifică colaborarea în domeniul agriculturii

22 ian. 2013,, 16:33   Economie
2807 0
Foto: alfanews.md
Moldova și Rusia își intensifică colaborarea în domeniul industriei alimentare și de prelucrare, producția de semințe și viticultură. Potrivit informațiilor oferite portalului NOI.md de surse din cadrul Ministerului Agriculturii al Federației Ruse, despre aceasta a discutat ministrul Agriculturii al Federației Ruse, Nicolai Fiodorov, cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Vasile Bumacov, la întîlnirea de lucru care a avut loc la Berlin, în cadrul expoziției “Grüne Woche” ("Săptămîna Verde").

În cadrul discuțiilor au fost menționate tendințe pozitive în comerțul bilateral cu produse agricole. S-a subliniat că, în primele 9 luni ale anului 2012, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2011, Moldova și-a majorat exportul de produse alimentare spre Rusia cu 3,7%, ca urmare a creșterii volumelor fizice ale livrărilor de carne, cașcaval, nuci, struguri, băuturi alcoolice. Livrările de produse alimentare din Rusia spre Republica Moldova, în perioada de raportare, s-au majorat cu 5,2%, ca urmare a creșterii livrărilor de făină, cereale naturale și produse din tutun.

Părțile au remarcat prezența unui potențial semnificativ pentru consolidarea cooperării în industria de prelucrare a produselor alimentare, producția de semințe, viticultură, în activitatea expozițională. Toate acestea au fost reflectate în Memorandumul de înțelegere în domeniul agriculturii, semnat de țările partenere. În 2011, au fost identificate principalele produse agricole și alimentare pentru dezvoltarea comerțului bilateral. A fost întocmit bilanțul prognozat pentru carne și produsele din carne, ulei vegetal și zahăr.

Potrivit lui Nicolai Fiodorov, utilizarea bilanțului prognozat este un mecanism eficient de sistematizare a comerțului bilateral. "Acest lucru ar trebui continuat", a opinat ministrul rus. Vasile Bumacov l-a susținut pe omologul său rus cu privire la dezvoltarea cooperării între cele două țări în domeniul agriculturii și al supravegherii fitosanitare. La final, șefii ministerelor agricole ale Rusiei și Moldovei au discutat posibilitatea desfășurării în 2013 a unei reuniuni comune a celor două ministere la Chișinău.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?