X 
Arşiţa stiri: 192
Jocurile Olimpice stiri: 148
Transnistria stiri: 1414

La Chişinău a fost marcată aniversarea a 538-a a marii victorii de la Vaslui, obţinută de Ştefan cel Mare

10 ian. 2013,, 15:58   Societate
5443 1
Foto : noi.md
La Chişinău, astăzi, a fost marcată cea de-a 538-a aniversare a bătăliei de la Vaslui, în care domnitorul Moldovei, Ştefan cel Mare, a repurtat o victorie strălucită asupra oastei otomane. Ceremoniile festive au fost organizate de organizaţia obştească „Scutul Moldovenesc” şi Mişcarea de Tineret „Voievod”.

Manifestaţiile de sărbătoare au început cu o slujbă religioasă la Catedrala ”Nașterea Domnului” din Chişinău, după care participanţii au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare.
„Noi celebrăm acest eveniment, deoarece ne mîndrim nespus cu această victorie. Niciodată oastea turcă nu a suferit o asemenea înfrîngere. Această bătălie s-a dat pentru independenţa Ţării Moldovei”, a menţionat preşedintele organizaţiei „Scutul Moldovenesc”, Dumitru Roibu.

„Bătălia de la Vaslui este o victorie importantă pentru poporul nostru şi este foarte important de ţinut minte şi de marcat această dată deosebită în istoria poporului moldovenesc, deoarece fără trecut nu există viitor”, a menţionat preşedintele Mişcării de Tineret „Voievod”, Nicolae Pascaru.

Bătălia de lîngă Podul Înalt, din apropierea Vasluilui, a avut loc pe 10 ianuarie 1475. În această bătălie, oastea moldovenească de 50 mii de ostaşi condusă de Ştefan cel Mare a spulberat armata turco-valahă de 150 de mii de oameni.

Ulterior, însuşi Papa de la Roma Sixt IV i-a mulţumit lui Ştefan cel Mare pentru apărarea Europei de intervenţia otomană.0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав