X 
Cutremure stiri: 506

Specificul mesei de sărbătoare tradiţionale moldoveneşti la Crăciun

6 ian. 2013,, 11:00   Societate
7694 0
Foto : noi.md
De Crăciun o atenţie deosebită trebuie acordată obiceiurilor, legate de prepararea bucatelor pentru masa de sărbătoare. Conform obiceiurilor moldovenești în ajunul sărbătorii, în ziua de Sf. Ignat, în gospodării sînt sacrificați porcii. "Sacrificarea porcilor în ajunul sărbătorilor de iarnă este un ritual. Porcul fiind un simbol al fertilității, iar tăierea lui avea, de fapt, semnificaţia aducerii jertfei Soarelui" - a povestit etnologul Maria Ciocanu reporterului Noi.md.

Simbolice sînt și obiceiurile legate de prepararea bucatelor și coacerea colacilor pentru colindători. Gospodina trebuia să respecte anumite reguli. "Camera, unde se pregătesc bucatele trebui să fie văruită. Conform tradiției, din primul aluat se face un colac special, un crăciunel special, care are forma cifrei opt neterminate. Acest colăcel se păstrează sub icoană pînă la sfîrșitul primăverii, ca apoi să fie dat la animale, pentru ca acestea să fie sănătoase. Ceilalţi colaci se împart colindătorilor"- a mai adăugat Dna Ciocanu.

Сultura moldovenească presupune ca sărbătorirea Crăciunului să înceapă în seara de şase ianuarie, în Ajunul Crăciunului. Trapeza de seară este şi sfîrșitul postului strict de 40 de zile dinaintea Crăciunului. După apariția primei stele pe cer, care simbolizează Steaua de la Bethleem, care a vestit păstorilor despre nașterea lui Isus, întreaga familie se așează la masă ca să mănînce în tăcere solemnă. "Conform credinţelor populare, că recolta să fie bogată, pe masă trebuie să fie douăsprezece feluri de bucate de post – grîu fiert cu miere şi nuci, prune uscate, păstăi fierte, cartofi, sarmale cu cereale, plăcinte, icre de ciuperci cu usturoi şi fasole tocate". Felul de mîncare principal este coliva ‒ un terci de grîu sau orez amestecat cu semințe de mac, stafide, miere şi nuci.

În prima zi de Crăciun masa servită este mult mai bogată. "De regulă, în această zi pe masa de sărbătoare a moldovenilor este primit să se servească neapărat bucate din carne de porc, care simbolizează bogăţia şi bunăstarea în casă. În mod tradițional la masa de Crăciun se serveşte friptură de porc, sarmale, mămăligă, răcituri, pește, pîine, fructe, dulciuri și băuturi. Masa de Crăciun se întinde timp de trei zile.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав