Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Preşedintele Israelului începe miercuri o vizită istorică în Turcia

9 mar. 2022,, 09:45   Mai multe...
4900 0

Vizita pe care o începe miercuri în Turcia preşedintele israelian Isaac Herzog nu este doar istorică pentru că este prima în ultimii 15 ani, ci şi pentru că ar putea marca un punct de cotitură în relaţiile dintre cele două ţări, care s-au degradat în ultimele două decenii şi au fost marcate de suişuri şi coborîşuri semnificative, transmite EFE.

Miercuri, preşedintele Herzog se va întîlni cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu care va lua cina la complexul prezidenţial din Ankara, iar joi va vizita metropola Istanbul, unde se va întîlni cu reprezentanţi ai comunităţii evreieşti, transmite Noi.md cu referire la agerpres.md.

Această vizită vine după mai multe contacte în ultimele luni între preşedintele Erdogan şi mai mulţi lideri israelieni şi în plină invazie rusă în Ucraina, criză în care ambele ţări şi-au menţinut o poziţie moderat-conciliantă.

Deşi această întîlnire este programată de mai bine de o lună, este de aşteptat ca pe ordinea de zi să fie inclus conflictul din Ucraina.

Atît Israelul, cît şi Turcia au indicat că accentul va fi pus pe relaţiile bilaterale şi pe creşterea cooperării în mai multe domenii. Comunicatul Ankarei adaugă că vor fi discutate chestiuni regionale şi internaţionale.

Vizita, prima a unui şef de guvern israelian în Turcia din 2008 şi prima a unui preşedinte din 2007, marchează o apropiere între aceste două puteri regionale care, după cîteva decenii de relaţii politice şi economice excelente şi chiar militare, s-au îndepărtat după ce Recep Tayyip Erdogan a denunţat politica israeliană în teritoriile palestiniene.

Ruptura s-a produs în 2010, cînd trupele israeliene au atacat nava Mavi Marmara, la bordul căreia se aflau activişti turci şi internaţionali şi care încerca să spargă blocada din Fîşia Gaza. În incident au fost ucişi nouă pasageri, iar părţile şi-au expulzat reciproc ambasadorii.

Scuzele publice prezentate în 2013 de prim-ministrul israelian de atunci, Benjamin Netanyahu, au condus la o anumită reconciliere, la acordarea de compensaţii familiilor victimelor atacului şi, în 2016, la revenirea la post a ambasadorilor.

Însă în 2018, Erdogan a denumit genocid uciderea a 60 de palestinieni în timpul protestelor din Gaza provocate de mutarea controversată a ambasadei SUA la Ierusalim, incident care a dus din nou la retragerea ambasadorilor.

Astfel, un proiect de construire a unui gazoduct pentru transportul gazelor naturale către Europa din importantele zăcăminte offshore israeliene a fost îngheţat, iar Israelul s-a apropiat de Grecia, care se confruntă cu Turcia în privinţa explorării zăcămintelor de gaze din Mediterana de Est.

Vizita preşedintelui Herzog ar putea fi un prim pas pentru reluarea discuţiilor pe tema unui gazoduct care să traverseze teritoriul Turciei, un proiect mai fezabil din punct de vedere tehnic decît cel maritim proiectată de Grecia. Acesta reprezintă un aspect deosebit de relevant într-un moment în care Europa încearcă să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc.

Israelul şi Turcia menţin o poziţie neutră faţă de Moscova şi s-au oferit drept mediatori în conflictul din Ucraina.

Turcia organizează joi o întîlnire trilaterală în Antalya. Găzduită de ministrul de externe Mevlut Cavuşoglu, la ea vor participa omologul rus, Serghei Lavrov, şi cel ucrainean, Dmitro Kuleba.

Israelul este, de asemenea, interesat să cultive relaţii bune cu Moscova, care au împiedicat pînă acum escaladarea tensiunilor în Siria.

Deşi vizita preşedintelui Herzog a fost planificată înainte de începerea războiului în Ucraina, perspectiva viitoarelor probleme cu Rusia ar putea grăbi eforturile de reconciliere ale Turciei, care urmăreşte deja o apropiere de alţi adversari geopolitici, precum Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Arabia Saudită.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?