Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Prețurile gazelor în Europa s-au prăbușit

23 dec. 2022,, 17:00   Economie
7335 1

Costul gazului în Europa continuă să scadă - în timpul tranzacționării din 23 decembrie, prețul futures din ianuarie pe indicele TTF a scăzut cu aproape 11 la sută față de închiderea anterioară.

Informația este dovedită de datele bursei londoneze ICE, scrie lenta.ru.

La punctul de jos, costul a scăzut la aproximativ 900 de dolari per mia de metri cubi. Începînd cu ora 17:02, ora Moscovei, prețurile au recuperat din cădere, sărind la 920 USD per mia de metri cubi. Pe parcursul săptămînii, cotațiile au scăzut cu peste 25 la sută.

De la începutul lunii septembrie, costul gazului în Europa a scăzut de trei ori, cînd oprirea și ulterior explozia gazoductului Nord Stream au redus drastic livrările de gaze rusești în regiune. Nivelul de umplere a depozitelor subterane de gaze, care a fost un record în ultimii ani, precum și aprovizionările stabile cu gaze naturale lichefiate, au contribuit la scăderea stării de panică.

În prezent, vremea caldă influențează puternic scăderea prețurilor, care, potrivit analiștilor, va continua în cea mai mare parte a regiunii pentru încă cîteva săptămîni. Vînturile puternice din anumite părți ale Europei contribuie, de asemenea, la încetinirea cererii de gaze.


În plus, introducerea plafonului de preț la gaze în Uniunea Europeană ar putea avea un impact asupra prețurilor. Pe 21 decembrie, Consiliul Uniunii Europene a aprobat în cele din urmă un plafon dinamic al prețurilor la gaze la nivelul de 180 de euro pe megawat-oră (circa 2.000 de dolari la mia de metri cubi). Măsura va intra în vigoare pe 15 februarie 2023 și va fi valabilă un an. Mecanismul de ajustare a pieței își propune să protejeze cetățenii și economia de prețuri excesiv de mari, se arată în raport.

4
2
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?