X 
Cutremure stiri: 504

Moldova ar trebui să fie condusă de patrioți care își iubesc sincer țara

16 ian. 2020,, 17:57   Interviuri
10286 15

Cunoscutul întreprinzător, președintele DAAC Hermes, Vasile Chirtoca este cunoscut și prin activitățile sale sociale și politice și prin faptul că nu este indiferent sa față de soarta țării, a culturii și a sportului nostru. De aceea discuția cu el a depășit cu mult limita banală de totalizare a anului și de analizare a situației actuale, scrie Noi.md cu referire la Logos-Pres (LP).

„LP”: - Vasile Afanasievici, Dvs. sînteți mulțumit de modul în care holdingul pe care îl conduceți a finalizat anul 2019?

- Da, sînt mulțumit pe deplin. Anul nu a fost rău din toate punctele de vedere. În toate domeniile de activitate ale companiilor noastre - vînzări de mașini, sectorul IT, sectorul serviciilor, unitățile de producție – am înregistrat o creștere. Este de remarcat faptul că majoritatea colegilor de afaceri au aceeași situație. Deși cu toții spunem că oamenii pleacă din țară, nu există destulă forță de muncă, baza consumatorilor este în scădere etc., dar economia crește cîte puțin. Creșterea indicatorilor companiilor noastre indică faptul că bunăstarea acelor persoane care muncesc sau care s-au întors în țară și au făcut ceva aici, este în creștere - acest lucru stimulează cererea internă pentru bunuri și servicii.

În același timp, dacă vorbim despre economia în ansamblu, nu putem fi mulțumiți atît de starea acesteia și de ritmul reformării sale. Deși aș îndemna societatea noastră, în special politicienii și conducătorii de diferite niveluri, să folosească cuvîntul „reformă” mai rar și doar în cazuri concrete. Fiecare guvern vine cu propriul său program de „reforme”, face planuri grandioase și promite schimbări decisive, dar în realitate nu se schimbă nimic cardinal. În economia și societatea noastră, avem practic aceleași probleme-cheie ca acum 25 de ani. Reforma este un cuvînt care nu obligă pe nimeni la nimic, este un cuvînt vag, nu unul concret. Au redenumit ministerul, au unit două sau trei departamente – au numit-o reformă. Dar esența nu se schimbă. Și astfel se întîmplă peste tot.

În înțelegerea mea, orice reformă ar trebui să fie însoțită de un program de acțiune clar și concret, a cărui implementare ar trebui să conducă la schimbări pozitive semnificative care să fie resimțite de toate păturile societății sau cel puțin de anumite segmente ale acesteia. De exemplu, business-ul, domeniul educației sau lucrătorii dintr-o anumită ramură a industriei. Dar acest lucru nu există.


„LP”: - De ce, în opinia dumneavoastră, se întîmplă acest lucru? Și ce ar trebui să facem pentru ca schimbările din țară să devină cu adevărat vizibile, care să ne schimbe calitativ viața în bine?

- Poate o să spun prea aspru, dar acest lucru se datorează în primul rînd faptului că în toți acești ani, țara noastră a fost condusă de oameni care nu cred în viitorul Moldovei și nu sînt în totalitate siguri de statalitatea ei. În orice țară - nu contează, dacă ea este înalt dezvoltată sau în curs de dezvoltare - nu se discută dacă statul trebuie să existe sau nu. Mai mult decît atît, Constituția și legislația aproape a tuturor țărilor prevăd măsuri dure, inclusiv urmărirea penală împotriva celor care pun sub semnul întrebării statalitatea și interesele naționale. În țara noastră, politicienii de cel mai înalt nivel își permit să vorbească despre unionism, să îndemne la lichidarea statalității moldovenești și au fost înregistrate partide pro-unioniste care acționează deschis împotriva statului său, distrugînd temelia acestuia.

Istoria arată că țările mici și subdezvoltate pot realiza un salt calitativ numai cu condiția că ele sînt conduse de oameni care își iubesc foarte mult țara și sînt gata să facă tot posibilul pentru prosperitatea sa. Ei sînt conduși nu de cîștigul personal, de interesele de partid sau de grup, dar anume de dragoste pentru țara lor, pentru cetățenii săi. Acești oameni simt că au un anumit rol mesianic, menit să-și consolideze în mod semnificativ statul și să îmbunătățească viața cetățenilor săi. Cu alte cuvinte, un astfel de lider ar trebui să fie un om de stat pînă în măduva oaselor. Și atunci succesul este posibil chiar și în lipsa anumitor bogății naturale sau a altor surse naturale de prosperitate. Unul dintre cele mai evidente exemple în acest sens este Coreea de Sud, care în perioada unei generații din cea mai săracă țară agricolă la sfîrșitul anilor 50 ai secolului trecut s-a transformat într-un stat înalt industrializat pînă la începutul anilor 80. Anume datorită patriotismului liderului său Park Chung-hee, în ciuda metodelor sale controversate de a guverna țara și a sprijinului Statelor Unite, Coreea de Sud s-a schimbat uimitor și s-a transformat într-o țară în curs de dezvoltare dinamică bazată pe tehnologii înalte.

Dacă persoanele de la conducerea țării nu au un astfel de patriotism și o abordare statală, atunci un astfel de lider de țară sau orice alt demnitar de rang înalt, însărcinat cu putere, devine periculos pentru viitorul statului. Mai mult decît atît, cu cît el este mai deștept, cu atît este mai periculos. El nu lucrează pentru binele țării sale, ci împotriva acesteia, deoarece nu crede în perspectivele sale.

Acum să vedem cine a determinat dezvoltarea Moldovei în ultimii ani? Oameni fără o educație adecvată și experiență practică, cu cunoștințe șterse despre istoria Moldovei, fără o înțelegere a originii și misiunii istorice a statului moldovenesc. Acești lideri sînt înconjurați de oameni întîmplători care au ajuns la putere nu prin calitățile lor umane și profesionale, ci din principiul loialității personale sau al oportunității politice. Mulți dintre ei au cetățenia altui stat, ale cărui interese ar trebui să le promoveze și să le protejeze, intrînd inevitabil într-un conflict de interese. Desigur, astfel de lideri nu se bazează pe cunoștințele, experiența, abilitățile lor, ci pe sfaturile consultanților străini care au umplut toate instituțiile de stat din Moldova. A priori nu este nimic rău în asta. Problema constă în faptul că majoritatea acestor consilieri au anumite cunoștințe și experiență universale, spre care noi ne orientăm în implementarea diferitor „reforme”. Dar acești consultanți străini, de cele mai multe ori, nu țin cont de realitățile Moldovei, nu cunosc cele mai importante problemele și specificul relațiilor dintre diferite instituții ale puterii, nu înțeleg influența multor factori interni asupra implementării „reformelor” propuse. Mai mult decît atît, acești consilieri, deseori, nici nu au sarcina de a ne dezvolta... De aceea și bătut pasul pe loc în toți anii de independență - fiecare nou guvern își determină propriile priorități, vectori de dezvoltare, modalități de schimbare etc.

„LP”: - Ce ar trebui să facem în acest caz, cum să ieșim din acest cerc vicios și să începem să ne dezvoltăm cu adevărat țara?

- În primul rînd, voi repeta primul punct: trebuie să educăm elita noastră națională, să dezvoltăm patriotismul și dragostea pentru țara noastră, să ne bazăm pe mîndria, cultura și tradițiile noastre naționale. Poate sîna puțin patetic, dar anume acest lucru poate deveni impulsul spre o schimbare reală.

În al doilea rînd: autoritățile trebuie să-și schimbe radical atitudinea față de business și de clasa antreprenorială. Aceasta este singura sursă și locomotiva dezvoltării țării. Deseori printre oficiali, inclusiv printre cei de rang înalt, putem întîlni oameni care urăsc cu înverșunare business-ul. Baza acestui lucru este simpla invidie umană – eu lucrez la stat, am un salariu mic, dar ei adună banii cu lopata. Este timpul ca oficialii de toate nivelurile să învețe un adevăr simplu: dacă business-ul se va simți bine, țara și economia sa se vor dezvolta. Nu vă place salariul de politician sau de funcționar – ocupați-vă cu afaceri, creați-vă ceva al vostru și fiți fericit. Dar atît timp cît desfășurați o activitate de stat - ajutați business-ul și, respectiv, țării să se dezvolte. Oamenii vor începe să trăiască mai bine, aceiași politicieni vor fi apreciați și se vor bucura din nou de încredere în alegeri, vor fi numiți în funcții înalte. Și ei vor începe să primească salarii mai mari din acele impozite și taxe pe care le plătește business-ul. Amintiți-vă binecunoscutul principiu „Ce este bun pentru Ford, este bun pentru America!”, care în perioada dinainte de război a devenit temelia dezvoltării industriale a SUA. De ce să nu aplicăm și în Moldova acest principiu?

„LP”: - Bine, să zicem că autoritățile sînt gata să-și schimbe atitudinea față de business și să creeze condiții pentru dezvoltarea acesteia. Ce pași ar trebui să întreprindă guvernul pentru a asigura o creștere economică de calitate în țară?

- În primul rînd, menționez faptul că îmi place guvernul actual. El evaluează destul de adecvat realitățile noastre și este gata să vorbească cu business-ul în limbajul intereselor comune.

În al doilea rînd, factorul-cheie de dezvoltare a busness-ului și de venire a unor investitori importanți este stabilitatea politicii fiscale și caracterul pe termen lung a „regulilor jocului”. Noi trebuie să conștientizăm faptul că Moldova prezintă puțin interes pentru investitorii străini din mai multe motive. În aceste condiții, numai stabilitatea și stimulentele pe termen lung pentru dezvoltarea afacerilor, garanțiile oferite investitorilor, indiferent de guvernul care este la putere, sînt acele principii de bază care vor permite și întreprinzătorilor locali să investească în noi proiecte și să-și dezvolte business-ul, și companiilor străine să intre pe piața Moldovei.

Dar la fel de important este ca guvernul să identifice corect prioritățile-cheie de dezvoltare și să creeze condițiile pentru implementarea cît mai gragnică a acelor măsuri care pot schimba radical paradigma creșterii economice a țării. Dacă vom analiza cu atenție fluxurile de investiții în Moldova, este ușor de observat că companiile străine vin îndeosebi în domeniul serviciilor și în sectorul financiar, precum și industriile axate pe outsourcing sau procesarea materiilor prime. Nici acest lucru nu este rău. Dar astfel de investiții aproape că nu oferă o valoare adăugată, nu contribuie la creșterea produsului intern brut și nu asigură creșterea calitativă a economiei țării.

„LP”: - Dar în opinia Dvs, care sînt prioritățile la care ar trebui să ne concentrăm atenția pentru ca economia să se transforme cu adevărat?

- Există două priorități-cheie - înlocuirea importurilor și dezvoltarea regională. Ambele aceste domenii ar trebui să se bazeze pe industrializarea și tehnologizarea economiei. Pentru a promova cu adevărat înlocuirea importurilor, trebuie să împărțim condiționat toate pozițiile clasificatorului de mărfuri în patru grupuri: cele care au legătură cu industriile periculoase; acele bunuri care sînt deja produse în țară și ocupă o parte semnificativă a pieței interne; mărfuri care sînt importate în cantități mari, dar producția lor fie lipsește, fie este slab dezvoltată în țară; mărfuri „neutre” pentru țară, din punct de vedere a producerii și a importului. Este clar că producția și importul mărfurilor din primul grup trebuie să fie strict limitate, iar celui de-al doilea grup nu ar trebui să-i fie acordată o atenție deosebită, creînd doar bariere în calea importului de mărfuri de acest fel și sprijinind exportul acestora. Dar cel de-al treilea grup ar trebui să devină o prioritate absolută pentru guvern. De asemenea, ar trebui de stimulat și dezvoltarea producției celui de-al patrulea grup de mărfuri. Moldova ar trebui să creeze un sistem de privilegii și stimulente pentru dezvoltarea producției unor astfel de mărfuri și livrarea acestora peste hotare, în același timp limitînd la maxim în limitele legii importul acestor produse.

A doua direcție este strîns legată de prima. În fiecare centru raional ar trebui create platforme industriale, orientate spre crearea și dezvoltarea accelerată a noilor producții de mărfuri pentru înlocuirea importurilor și export. Despre acest lucru a vorbit președintele Igor Dodon în cadrul forumului de afaceri desfășurat recent la Chișinău. Aceste întreprinderi ar trebui să se bazeze de la bun început pe folosirea celor mai moderne tehnologii și să producă mărfuri de cea mai înaltă calitate. Acestea trebuie, pentru o perioadă îndelungată, scutite de impozitul pe venit, trebuie să le fie oferite scutiri de TVA la importul de echipamente și know-how și furnizate alte stimulente și garanții pe termen lung. Cu condiția creării unui anumit număr de locuri de muncă cu un salariu mediu garantat pentru angajați. Și, desigur, unul dintre principalele criterii a unor astfel de industrii ar trebui să fie respectarea celor mai înalte standarde de protecție a mediului. Ecologia și „economia verde”, de asemenea, ar trebui să devină un atribut absolut necesar al Moldovei.

„LP”: - Aș fi vrut să vă pun mult mai multe întrebări, dar va trebui să fac acest lucru în cadrul unui alt interviu. Ce așteptări aveți de la anul 2020 și ce ați vrea și vă doriți Dvs. personal, oamenilor din jurul Dvs., țării în ansamblu?

- Sincer sper că în noul an nu vor exista nici un fel de revoluții și cataclisme, că toate neînțelegerile politice vor fi rezolvate în mod constructiv și pașnic. Noi avem nevoie de stabilitate. Sper foarte mult la soluționarea problemei transnistrene cu participarea Rusiei, SUA și UE. Cred că există premise pentru acest lucru. Tuturor oamenilor din Moldova aș vrea să le urez bunătate și prosperitatea. Capacitatea de a fi autosuficienți, de a iubi familia și lumea din jurul nostru îi face pe oameni fericiți. Trebuie să putem ierta, să nu fim invidioși, să-i acceptăm pe toți așa cum sînt. Sper că toți ne vom iubi țara și vom fi adevărați patrioți ai Moldovei. Anume asta le doresc tuturor.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав