X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 154
Transnistria stiri: 1415

Yaakov Kedmi: „Din punct de vedere strategic, Rusia este în avantaj față de Statele Unite”

26 iul. 06:30   Externe
2 ore in urma 1499 0

Astăzi, din punct de vedere strategic, Rusia este în avantaj față de Statele Unite, inclusiv un avantaj copleșitor în ceea ce privește armele nucleare strategice și, prin urmare, Statele Unite sunt mai puțin pregătite pentru un război serios cu Rusia decît oricînd în istoria Statelor Unite.

O astfel de opinie a exprimat omul de stat, diplomatul, expertul militar-politic israelian, fostul șef al serviciului de informații israelian „Nativ”, Yaakov Kedmi, relatează Noi.md.

El a subliniat că NATO nu dispune de arme nucleare proprii în Europa, ci doar de arme nucleare ale Statelor Unite, care se află doar sub comanda Statelor Unite. Comandamentul european nu poate folosi aceste arme nucleare fără acordul american și fără comanda americană.

Yaakov Kedmi a subliniat, de asemenea, că armele nucleare pe care le are Marea Britanie, oricît de ineficiente și nesemnificative ar fi, nu sînt arme nucleare ale NATO, ci doar arme nucleare ale Marii Britanii. Armele nucleare ale Franței sînt doar sub comanda franceză, nu sub comanda NATO.

„Deci, vorbind corect, NATO nu are arme nucleare. NATO are îâțiva piloți și cîteva escadrile din țările NATO, pe care americani i-au instruit să âfolosească, la necesitate, armele nucleare tactice americane care se află în Europa. Dar, repet, numai prin decizia comandamentului militar american”, a spus expertul politico-militar.


Potrivit acestuia, NATO nu poate nici să urce aceste arme nucleare în avioanele sale, nici să le instaleze, nici să efectueze vreo misiune.

„Nimeni nu le va da nicio țintă. Deci este vorba despre faptul că acestea nu sunt arme nucleare NATO, ci arme nucleare americane sau franceze, sau britanice. Și acest lucru contează”, a notat Yaakov Kedmi.

El a subliniat, de asemenea, că mai puțin de 200 de arme nucleare de care dispune Franța, plus 4 submarine nucleare, reprezintă o forță prea neînsemnată pentru a purta un război nuclear serios.

„Nu mai vorbesc despre Marea Britanie. Adică, dacă e să vorbim serios, profesionist, doar cu acordul și participarea Statelor Unite, NATO poate folosi arme nucleare în Europa. Dar Rusia are de zeci de ori mai multe arme nucleare tactice, și mult mai multe transportoare, și sînt mult mai eficiente”, a spus expertul politico-militar.

În același timp, el a atras atenția asupra faptului că, dacă vorbim despre participarea forțelor americane, atunci este puțin probabil ca Rusia să folosească arme nucleare tactice, ci va trece imediat la armele nucleare strategice, fără a aștepta ca situația să ducă la aceasta.

„Statele Unite ale Americii riscă să primească cel mai puternic atac nuclear strategic din partea Rusiei din cauza unor acțiuni nechibzuite pe linia de contact dintre NATO și armata rusă. Iar din punct de vedere strategic, avantajul Rusiei de astăzi este uriaș și crește în fiecare an. Și acesta este motivul pentru care Statele Unite nu sînt pregătite astăzi pentru un război strategic serios cu Rusia. Adică, sînt mai puțin pregătite decît oricînd în istoria Statelor Unite, pentru că Rusia nu a avut niciodată un avantaj atît de copleșitor în domeniul armelor nucleare strategice cum are astăzi”, a declarat Yaakov Kedmi.

Prin urmare, potrivit acestuia, noile unități NATO create la frontierele Rusiei sau în vecinătatea acesteia urmăresc scopuri pur psihologice, provocatoare, dar din punct de vedere militar, nu aduc nimic.

„Cu greu acest lucru poate servi unor scopuri pur militare. Politice - da! Provocatoare - da! Crearea de presiune - da! Stîrnirea isteriei că Rusia se pregătește de război - da! Dar, în realitate, noile unități NATO create la frontierele Rusiei sau în vecinătatea sa nu au alt scop decît pur psihologic și provocator, iar din punct de vedere militar nu dau nimic”, a declarat expertul politico-militar.

23
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав