X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Vladimir Putin: "Războiul cu Ucraina s-ar fi putut încheia acum un an și jumătate"

17 ian. 16:00   Externe
7490 0

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că războiul cu Ucraina s-ar fi putut încheia acum un an și jumătate, dar nu s-a întîmplat pentru că Kievul a renunțat la acordurile cu Moscova sub presiunea Londrei.

Șeful statului rus a făcut aceste declarații în cadrul unei întîlniri cu șefii municipalităților din cadrul entităților constitutive ale Rusiei.

El le-a vorbit despre negocierile dintre Ucraina și Rusia, care au avut loc la Istanbul în martie 2022, spunînd că partea ucraineană a abandonat acordurile cu Moscova sub presiunea Londrei.

"Ei au fost cei care au refuzat să negocieze. Permiteți-mi să vă reamintesc, la Istanbul au fost încheiate toate acordurile... Am convenit asupra tuturor momentelor. Mai mult decît atît, șeful echipei de negociere din partea ucraineană chiar și-a pus semnătura sub el. Este semnat, avem documentul la îndemînă", a declarat Putin.

"Acum a spus public, inclusiv șeful acestui grup de negociere, tot el, apropo, este șeful partidului de guvernămînt în parlament, în Rada, a spus: "Da, am fost pregătiți, am ratat șansa pentru că premierul britanic de atunci, domnul [Boris] Johnson, a venit și ne-a convins să nu punem în aplicare aceste acorduri", a spus liderul rus.


Vladimir Putin susține că partea rusă a fost informată că "trebuie dat un semn că Rusia intenționează cu adevărat să rezolve aceste probleme pe cale pașnică": "Trebuie să retragem trupele de la Kiev. Noi am făcut-o, iar ei peste o zi au aruncat toate acordurile la coșul de gunoi".

Președintele rus dă asigurări că războiul ar fi putut fi încheiat cu un an și jumătate în urmă: "Ei bine, asta subliniază încă o dată că nu sînt oameni independenți. Este clar pentru toată lumea și este evident pentru întreaga lume."

Militarii ruși au inițiativa în zona "OSM", a declarat Putin: "Dacă ceea ce se întîmplă acum continuă... statalitatea ucraineană ar putea suferi o lovitură ireparabilă, foarte serioasă".

Vorbind despre negocierile "zădărnicite" cu Ucraina, președintele rus a remarcat că este vorba de "o încercare de a ne încuraja să renunțăm la progresele pe care le-am realizat în ultimul an și jumătate".

"Dar acest lucru este imposibil. Toată lumea înțelege că este imposibil. Și ei, cercurile conducătoare din Ucraina, înțeleg acest lucru, și elitele occidentale înțeleg acest lucru. Toată lumea înțelege", consideră Vladimir Putin.

În opinia sa, formula de pace, despre care se vorbește în Occident și în Ucraina, este o continuare a punerii în aplicare a decretului președintelui ucrainean care interzice negocierile cu Rusia: "Ce mai este și asta. Sînt cerințe de interdicție pentru procesul de negociere. Ei bine, nu vor, nu trebuie".

25
1
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?