X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4036

Veste bună: Cum ar putea fi oprită sau încetinită îmbătrînirea

19 iul. 2020,, 03:30   Externe
6023 0

Oamenii de știință au realizat un nou experiment inedit pe șoareci, care ne arată că încetinirea procesului de îmbătrînire a devenit posibilă în lumea științei. Cum au reușit cercetătorii să ajungă la acest rezultat spectaculos?

O echipă de cercetători de la University of Alabama, Birmingham, i-a indus unui șoarece o disfuncție mitocondrială, în cadrul unui experiment inedit.

Ulterior, acesta a dezvoltat o piele ridată și o pierdere vizibilă a părului, totul în doar cîteva săptămîni. Cu alte cuvinte, procesul de îmbătrînire a fost inversat cu ajutorul acestei mutații care afectează funcția mitocondrială și implicit organitele celulare care dau energie celulelor. Numeroase mitocondrii din celule produc 90% din energia chimică de care celulele au nevoie pentru a supraviețui.

„În momentul în care gena care producea disfuncția a fost oprită, șoarecele s-a reîntors la stadiul inițial: avea păr și o piele netedă", au declarat autorii experimentului. „Această observație este una fără precedent".

Odată cu înaintarea în vîrstă, funcția mitocondrială a oamenilor începe să prezinte o scădere. Iar această disfuncție poate provoca inclusiv boli legate de vîrstă. „O epuizare a ADN-ului în mitocondrii joacă un rol în bolile cardiovasculare, diabet, tulburările neurologice asociate vîrstei și cancer", explică specialiștii.


Șoarecii au căpătat această mutație după ce au băut din apa în care cercetătorii adăugaseră atibiotic. De ce tocmai antibiotic? Ei bine, pentru că antibioticul cauzează epuizarea ADN-ului mitocondrial, deoarece enzima de replicare a ADN-ului devine inactivă.

„În doar patru săptămîni după administrare, șoarecii au prezentat fire gri de păr, pierderea părului, letargie și mișcări încetinite – schimbări care amintesc de procesul natural al îmbătrînirii. Totodată, după patru-opt săptămîni de inducere a mutației, șoarecii au prezentat o ridare semnificativă a pielii, care a fost mai severă în cazul femelelor", au mai declarat cercetătorii de la University of Alabama, Birmingham.

Rezultatele experimentului au arătat că această mutație are capacitatea de a inversa procesul de îmbătrînire.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?