Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Unde se află cea mai mică frontieră națională din lume

2 apr. 21:00   Externe
2131 0

În nordul Africii, la aproximativ 130 de kilometri de Melilla și 117 kilometri de Ceuta, se află Peñón de Vélez de la Gomera, o mică insulă cu o suprafață de aproximativ 19.000 de metri pătrați, care găzduiește una dintre cele mai unice granițe din lume, notează Noi.md.

Aceasta este situată în Marea Mediterană și face parte din teritoriile care alcătuiesc cele nouă zone de suveranitate spaniolă din regiune. Arhipelagul Alhucemas, format din stînca Alhucemas, insula Tierra și insula Mar, împreună cu insulița Perejil și arhipelagul Chafarinas, care include insulele Isabel II, Regele Francisco și insula Congresului, fac parte din această colecție de insulițe sub suveranitate spaniolă, scrie stirileprotv.ro.

O enclavă istorică, care datează din secolul al XVI-lea

Geologic, Peñón de Vélez de la Gomera este o stîncă cu o lungime de 260 de metri, o înălțime maximă de 87 de metri și o lățime care variază între 15 metri și 100 de metri. Istoria Peñón de Vélez de la Gomera datează din secolul al XVI-lea, cînd a fost cucerit de spanioli. Pierdut ulterior timp de 42 de ani sub ocupația sultanatului și recuperat din nou în 1564, a fost de atunci sub controlul spaniol, în ciuda asediilor și atacurilor din partea Marocului.

Ultimul dintre acestea, plin de tensiune diplomatică, a avut loc pe 29 august 2012, cînd membrii Comitetului de Coordonare pentru Eliberarea Ceutei și Melillei au urcat pe stîncă și au amplasat steaguri naționaliste.


În 1930, un cutremur cu magnitudinea șapte, cu epicentrul în Fez, a cauzat apariția unui istm care a unit stînca cu coasta marocană. De atunci, stînca a devenit o peninsulă, dar granița dintre Spania și Maroc rămîne linia de coastă, care are doar 85 de metri lungime.

A fost o vreme cînd 400 de persoane locuiau în Peñón de Vélez. Stînca și granița sînt în prezent păzite de o mică garnizoană a Armatei subordonată Comandamentului General Militar al Melillei. Granița de 85 de metri este marcată în prezent de o frînghie groasă albastră.

Se pot face excursii la Peñón de Vélez de la Gomera din Melilla, prin agenții de turism.

1
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?