X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Un vulcan a erupt lîngă capitala Islandei. Locuitorii din zonă au fost evacuați

14 ian. 14:40   Externe
3741 0

Un vulcan din sud-vestul Islandei a erupt duminică, a anunțat biroul de meteorologie al țării, aceasta fiind a cincea erupție înregistrată în peninsula Reykjanes după anul 2021, transmite The Guardian.

Aceasta este a cincea erupție vulcanică din Islanda în doi ani, precedenta erupție avînd loc pe 18 decembrie în aceeași regiune, la sud-vest de capitala Reykjavik.

Grindavik, un mic sat pescăresc de aproximativ 4.000 de persoane, a fost evacuat ca măsură de precauție la 11 noiembrie. De atunci, locuitorilor li s-a permis să se întoarcă pentru perioade scurte de timp, înainte de a se ordona din nou evacuarea în cursul nopții.

Zona situată în apropierea vulcanului activ este clasificată drept periculoasă în urma unor cutremure înregistrate în noiembrie, existînd un risc crescut de erupții vulcanice, conform unei evaluări a experților în apărarea civilă. În urma seriei de seisme care au avut loc cu puțin timp înainte de Crăciun, cînd a avut loc o a patra erupție din ultimii trei ani, au fost înregistrate unele daune majore, inclusiv crăpături profunde pe străzi.

În urmă cu cîteva zile, media islandeze au relatat că un muncitor a căzut în una dintre aceste fisuri. Căutarea lui a fost întreruptă între timp, iar el nu a fost găsit, potrivit DPA.


Islanda găzduiește 33 de sisteme vulcanice active, cel mai mare număr din Europa. Situată în Atlanticul de Nord, Islanda se află pe creasta medio-atlantică, o fisură în fundul oceanului care separă plăcile tectonice eurasiatică și nord-americană.

0
1
1
6
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?