Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Un sistem important de curenți din Oceanul Atlantic ar putea dispărea

12 feb. 05:30   Externe
1938 0

Un sistem crucial de curenți oceanici ar putea fi pe cale să dispară, potrivit unui nou raport, cu implicații alarmante asupra creșterii nivelului mării și a vremii la nivel global, ceea ce ar duce la scăderea dramatică a temperaturilor în unele regiuni și la creșterea acestora în altele.

Omenii de știință au descoperit o nouă modalitate de a detecta un semnal de avertizare timpurie pentru colapsul acestor curenți, potrivit studiului publicat în revista Science Advances.

Pe măsură ce planeta se încălzește, există deja indicii că se îndreaptă în această direcție, notează Noi.md cu referire la libertatea.ro.

Circulația de răsturnare meridională atlantică – din care face parte și Curentul Golfului – funcționează ca o uriașă bandă transportoare globală, ducînd apa caldă de la tropice spre Atlanticul de Nord îndepărtat, unde apa se răcește, devine mai sărată și se scufundă adînc în ocean, înainte de a se răspîndi spre sud.

De zeci de ani, oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la stabilitatea circulației, deoarece schimbările climatice încălzesc oceanul și topesc gheața, perturbînd echilibrul de căldură și sare care determină puterea curenților.


Deși mulți oameni de știință cred că acești curenți va încetini în urma schimbărilor climatice și ar putea chiar să se oprească, rămîne o mare incertitudine momentul și viteza cu care acest lucru s-ar putea întîmpla.

1
3
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?