Turiștii chinezi au început să viziteze Momchilovtsi în 2009, cînd o companie chineză de lactate a importat pentru prima dată bacteriile descoperite în iaurtul local. Produsul companiei, care poartă marca Mosilian, este vîndut acum în majoritatea supermarketurilor din China. ''Iaurtul bulgăresc este foarte popular în China, așa că vrem să încercăm iaurtul curat de aici'', spune Ge Lin, un turist chinez în vîrstă de 37 de ani, transmite Agerpres.
stimulează sănătatea, imunitatea și longevitatea, spune profesor doctorul Penka Petrova, director al Institutului de Microbiologie din cadrul Academiei bulgare. ''Iaurtul bulgăresc ar putea fi primul probiotic din lume și a fost utilizat la tratarea mai multor afecțiuni'', spune Penka Petrova. Dimitar Danchev, care la 37 de ani este la a patra generație de crescători de animale din regiunea Momchilovtsi, explică faptul că iaurtul local este produs atît din lapte de vacă cît și de oaie, iar proprietățile sale variază în funcție de sezon.''Primăvara, cînd animalele pasc iarbă proaspătă, iaurtul are anumite caracteristici specifice, în timp ce toamna, cînd iarba este uscată, laptele este mai gros'', a afirmat Dimitar Danchev.
În vîrstă de 95 de ani, Mitra Pareva, spune că iaurtul a făcut parte din dieta sa toată viața. ''Iaurtul este bun pentru mine. Prima masă a zilei pentru mine este pîine cu iaurt'', spune Mitra Pareva.
Adăuga comentariu