Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Un asteroid, care a fost la un pas să lovească o mare capitală din Europa, ar putea fi cu surprize

13 feb. 13:15   Externe
2469 0

Oamenii de știință au descoperit bucăți de meteorit care au căzut în apropierea Berlinului, chiar după miezul nopții, pe 21 ianuarie.

Este o descoperire rară, provenind de la un asteroid identificat chiar înainte să intre în atmosfera Pămîntului. Doar cîteva astfel de evenimente din trecutul recent au permis astronomilor să urmărească originea unei roci în mișcare în sistemul solar, scrie New York Times, notează Noi.md cu referire la stirileprotv.

Analiza preliminară a fragmentelor a arătat ceva la fel de rar. Meteoritul este un aubrite, o clasă cu origini necunoscute, pe care unii oameni de știință argumentează că ar putea fi bucăți din planeta Mercur. Acestea sînt atît de rare încît au constituit doar 80 din cele aproximativ 70.000 de meteoriți colectați pe Pămînt înaintea evenimentului de luna trecută.

Este foarte interesant”, a declarat Sara Russell, expertă în meteoriți de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra. „Există foarte, foarte puține aubrite”.

Asteroidul, care a devenit meteorit (sau mai degrabă fragmente de meteorit), a fost inițial observat de Krisztián Sárneczky, un astronom maghiar, cu trei ore înainte de a lovi atmosfera Pămîntului. O rețea de camere a urmărit roca în mișcare, 2024 BX1, pe măsură ce a căzut în apropierea Ribbeck, un sat în afara Berlinului. Estimările sugerează că roca era mică. Totuși, a produs un fulger strălucitor pe care camerele din multe părți ale Europei l-au surprins.

3
3
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?