X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ultraliberalul Javier Milei a câștigat alegerile prezidențiale din Argentina și promite o „reconstrucție” a țării

20 noi. 2023,, 10:30   Externe
1839 0

Economistul ultraliberal Javier Milei va fi următorul președinte al Argentinei, în urma victoriei sale răsunătoare în alegerile prezidențiale, care deschid o perioadă de incertitudine pentru a treia economie a Americii Latine. Milei promite o terapie de șoc, relatează AFP.

Javier Milei, a afirmat duminică seară în discursul său de victorie că „astăzi începe sfîrșitul decadenței” și „reconstrucția Argentinei” și a avertizat că „nu vor exista jumătăți de măsură”, notează AFP.

„Este o noapte istorică pentru Argentina”, le-a declarat Javier Milei miilor de partizani aflați la sediul său de campanie din Buenos Aires, după victoria sa detașată cu peste 55% din voturi asupra ministrului centrist al economiei Sergio Massa.

„S-a terminat cu modelul sărăcitor al castelor, astăzi adoptăm modelul libertății, pentru a redeveni o putere mondială”, a continuat el. „Astăzi ia sfîrșit un mod de a face politică și începe altul”, a mai afirmat Milei.

„Ne confruntăm cu probleme monumentale: inflație, stagnare, absența locurilor de muncă reale, insecuritate, sărăcie și mizerie", a enumerat președintele ales. "Probleme care vor avea o soluție doar dacă îmbrățișăm din nou ideile de libertate”, a subliniat el.


Amploarea victoriei a fost o surpriză. Sondajele îi dădeau un ușor avantaj lui Milei, dar mulți analiști preziceau un rezultat „la limită”, la un scrutin la fel de tensionat și de indecis ca oricare altul din cei 40 de ani de la revenirea la democrație, cu două proiecte extrem de antagoniste.

Pe de o parte, Massa, ministru al Economiei de 16 luni, a promis un "guvern de unitate națională" și o redresare economică treptată, păstrînd statul social, esențial pentru cultura argentiniană.

Împotriva sa s-a aflat outsiderul Milei, un „anarho-capitalist” autointitulat și polemist de televiziune care a apărut în politică în urmă cu doi ani, hotărît să "sfîșie" "statul inamic" și să dolarizeze economia.

Statele Unite „îl felicită pe președintele ales al Argentinei Javier Milei pentru victoria sa în alegerile” de duminică, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken salutînd „participarea puternică și desfășurarea pașnică a votului”, notează AFP.

Aceste alegeri sînt „o dovadă a instituțiilor electorale și democratice ale Argentinei”, a subliniat Antony Blinken într-un comunicat, adăugînd că Statele Unite „așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu președintele ales Milei și guvernul său asupra priorităților comune”.

Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro (2019-2022) l-a felicitat duminică pe președintele ales al Argentinei Javier Milei și a declarat că „speranța strălucește din nou” în regiune.

„Felicitări poporului argentinian pentru victoria lui Javier Milei. Speranța strălucește din nou în America de Sud”, a scris Bolsonaro pe rețeaua socială X (fostă Twitter).

Javier Milei va prelua mandatul pe 10 decembrie, urmînd președintelui peronist (centru-stînga) Alberto Fernandez.

2
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?