Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Kremlinul a amenințat Occidentul cu ani de litigii

20 mar. 16:45   Externe
4679 0

Purtătorul de cuvînt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a amenințat Uniunea Europeană cu "daune inevitabile" dacă veniturile din activele rusești înghețate vor fi confiscate pentru a finanța Ucraina.

"Persoanele care vor fi implicate în luarea unor astfel de decizii, statele care vor decide acest lucru, vor deveni, în mod natural, obiectul unor procese pentru multe decenii", a declarat Peskov, adăugînd că europenii "sînt foarte conștienți de daunele care ar putea fi cauzate atît economiilor lor, cît și imaginii lor de garant de încredere al inviolabilității proprietății".

În ajun, țările UE au pregătit un proiect de lege care ar permite ca aproximativ 3 miliarde de euro pe an din veniturile provenite din activele înghețate ale Rusiei să fie alocate pentru a finanța livrările de arme către Ucraina și pentru a "stimula industria de apărare a țării".

Inițiativa prevede introducerea unei taxe pe profiturile excepționale din rezervele sechestrate ale Băncii Centrale a Rusiei.

Începînd cu 15 februarie 2024, aceste fonduri vor fi transferate o dată la doi ani către bugetul UE, iar de acolo către Fondul european pentru pace, din care se plătesc livrările de arme către Kiev, și către fondul bugetar al UE pentru Ucraina (un program de ajutor de 50 de miliarde de euro pe patru ani).


Cea mai mare parte a rezervelor Băncii Centrale a Rusiei din Europa sînt înghețate în depozitarul belgian Euroclear. Acestea au generat profituri de aproximativ 4,4 miliarde de euro în 2023. Toate veniturile generate înainte de 15 februarie vor fi reținute temporar. Acestea vor fi transferate la bugetul UE în termen de cinci ani, se arată în proiectul de lege. Condițiile în care UE va transfera sumele a căror păstrare "nu mai este necesară" vor fi stabilite ulterior.

Rezervele Băncii Centrale a Rusiei, în valoare de aproximativ 280 de miliarde de dolari, au fost blocate de țările G7, UE și Australia după izbucnirea războiului din Ucraina.

40
4
0
2
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?