X 
Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1303

Turcia dispune întreruperea exporturilor de ulei de măsline

2 aug. 2023,, 12:15   Externe
2014 0

Ministerul turc al Comerțului a întrerupt exporturile de ulei de măsline pînă la 1 noiembrie din cauza creșterii globale a prețurilor la uleiul de măsline, precum și a vînzării de ulei turcesc către țări terțe de către Spania și Italia. Potrivit ministerului, costul uleiului de măsline în Turcia a crescut cu 102% din cauza creșterii prețurilor.

Ministerul Comerțului a declarat, citînd date ale Consiliului Internațional al Măslinelor (IUC), că producția de ulei de măsline din lume a scăzut cu 20% din cauza secetei din Europa. Principala scădere a producției a fost înregistrată în Italia și Spania. În același timp, în Turcia, cifra a crescut cu 62%, relatează kommersant.

Agenția a adăugat că în perioada noiembrie 2022 - iulie 2023 exporturile de ulei de măsline turcesc au crescut cu 240%, ajungînd la 136,5 mii de tone. Ca urmare, prețul uleiului în Turcia a crescut cu 102%.

Ministerul a precizat că, din cauza taxelor vamale ridicate din UE, Turcia poate furniza ulei de măsline către țările UE în volume extrem de mici. "Din noiembrie pînă în iulie, exporturile noastre de ulei în butoaie către Spania au crescut de 21 de ori în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, iar către Italia - de 44 de ori", a declarat ministerul într-un comunicat de presă (citat de RIA Novosti).

În acest context, agenția a decis să impună o restricție la exportul de ulei de măsline în sticle și butoaie pînă la 1 noiembrie 2023. Acesta a menționat că în acel moment în țară va începe culesul unei noi recolte de măsline.

0
1
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?