Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499

Turcia intenționează să devină un centru pentru stabilirea prețurilor și comercializarea gazelor naturale

1 aug. 2023,, 19:15   Externe
1939 0

Turcia intenționează să devină un centru în care se vor forma prețurile la gazele naturale și se va desfășura comerțul cu produse energetice.

Acest lucru va fi facilitat de punerea în aplicare a unui proiect de creare a unui hub de gaze pe teritoriul său.

Anunțul a fost făcut de Alparslan Bayraktar, ministrul Energiei și Resurselor Naturale al Republicii, într-un interviu acordat ziarului Sabah.

"Particularitatea Turciei este că, din punct de vedere fizic, este o bază [hub] pentru petrol și gaze naturale. Rusia susține ideea înființării unui centru de gaze în Turcia. Vrem ca Turcia să devină un centru în care se stabilesc prețurile la gazele naturale și se tranzacționează gazele naturale. Este un fel de sistem electronic de tranzacționare și de stabilire a prețurilor. Iar dacă ai și facilități de stocare, poți vinde gazul cumpărat la prețuri mici, în funcție de condițiile de cerere a acestuia, și poți cîștiga bani", a declarat ministrul turc.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la 29 iulie că subiectul formării unui hub de gaze pe teritoriul Turciei rămîne pe ordinea de zi. Potrivit acestuia, proiectul presupune crearea unei platforme electronice de tranzacționare a livrărilor de gaze către Europa, avînd în vedere rolul tot mai mare al Turciei ca țară de tranzit de gaze către continent.


În octombrie 2022, Putin a lansat ideea creării unui hub pe teritoriul Turciei, unde ar putea fi redirecționat volumul pierdut de tranzit prin Nord Stream. Autoritățile turce spun că, din punct de vedere al infrastructurii, țara este aproape pregătită pentru proiectul de hub, dar este necesară modificarea legislației. Primele decizii legislative au fost adoptate la începutul lunii aprilie și au vizat activitățile companiei turce de petrol și gaze Botas și ale altor cîtorva furnizori.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?