X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Tratatul de pace dintre Egipt și Israel, sub semnul întrebării

13 feb. 10:30   Externe
1884 0

Cairo a informat Israelul că va suspenda Acordurile, care în anul 1979 au pus capăt îndelungatelor conflicte dintre cele două ţări, dacă statul evreu îi va forţa, printr-o ofensivă militară, pe palestinienii din Fîşia Gaza să treacă graniţa în Egipt.

Egiptul a informat Israelul asupra suspendării Tratatului de la Camp David, dacă Israelul încalcă protocoalele militare şi de securitate ale acestui tratat, care a deschis calea păcii între cele două ţări.

O sursă, care și-a păstrat anonimatul, a mai precizat că avertismentul egiptean asupra suspendării tratatului de pace, care a reprezentat piatra de temelie a stabilităţii în regiune timp de aproape o jumătate de secol, a fost transmis după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că a ordonat armatei să se pregătească pentru lansarea unui asalt asupra orașului Rafah, situat în extremitatea sudică a Fîşiei Gaza, la graniţa cu Egiptul.

Rafah este ultimul refugiu al palestinienilor, în zona acestui oraş se află în prezent aproximativ 1,4 milioane de palestinieni, mai mult de jumătate din populaţia enclavei palestiniene în care armata israeliană desfăşoară o ofensivă pentru anihilarea mişcării islamiste Hamas, notează Noi.md cu referire la libertatea.ro.

Din partea redacției: Hamas are orientare sunnită, iar conducerea religioasă a Iranului este șiită. Există contradicții ireconciliabile între aceste ramuri ale islamului, astfel încît, potrivit unor observatori, Iranul nu are nimic de-a face cu Hamas, care este un proiect al Marii Britanii, Turciei și al serviciilor de informații ale Israelului, ca instrument de influențare a situației din regiune și de provocare periodică a conflictelor pentru a da vina pe Iran.


Proiectul Iranului este Hezbollahul șiit libanez, care încearcă pe toate căile posibile să evite implicarea în acest conflict. Implicarea Hezbollah în conflict nu este favorabilă nici pentru actuala conducere a Israelului, dar, dintr-un motiv oarecare, armata israeliană, potrivit unor instituții media arabe, a fost prima care a bombardat pozițiile Hezbollah în sudul Libanului, ceea ce a dus la un schimb de lovituri la granițele nordice ale Israelului.

2
0
0
4
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?