Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

"Temperaturi record în fiecare zi". Țările asiatice suferă din cauza căldurii anormale

29 apr. 2023,, 00:30   Externe
2337 0

Temperaturi record în această lună au fost înregistrate în Thailanda, Myanmar, Laos, Vietnam, China și Asia de Sud.

În țările asiatice, deja de cîteva săptămîni se confruntă cu un val de căldură, anormală pentru luna aprilie, relatează The Guardian.

O temperatură-record pentru luna aprilie a fost înregistrată la stațiile meteorologice din Thailanda, Myanmar, Laos și Vietnam, precum și în China și Asia de Sud, relatează informburo.

Pe 25 aprilie, patru stații meteorologice din Myanmar au înregistrat o repetare sau o depășire a recordurilor anterioare de temperatură din aprilie. În Teinzayet, un oraș din statul Mon din estul țării, a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură - +43°C. Potrivit lui Maximiliano Herrera, climatolog și meteorolog, în orașul Pegu, situat la nord-est de Rangoon, temperatura a ajuns la +42,2°C - acest indicator repetă recordul din mai 2020 și aprilie 2019.

În weekend-ul trecut, autoritățile thailandeze au sfătuit locuitorii din Bangkok și din alte regiuni ale țării să stea acasă pentru a evita urmările căldurii extreme. La 22 aprilie, în capitală temperatura aerului a ajuns la +42°C, iar indicele de căldură (percepția temperaturii de către om ținînd cont de umiditate) - +54°C.


În capitala Bangladesh, Dhaka, la începutul lunii aprilie, temperatura aerului a depășit +42°C – această zi a fost cea mai călduroasă din ultimii 58 de ani. Din cauza vremii toride, pe drumurile din Dhaka a început să se topească asfaltul.

Centrul Internațional pentru dezvoltarea integrată a munților (Icimod) și-a exprimat îngrijorarea deosebită cu privire la impactul încălzirii globale asupra sistemului montan Himalayan Hindu Kush. După volumul ghețarilor, această regiune ocupă locul trei în lume. Potrivit Icimod, încălzirea aici are loc de două ori mai repede decît media globală.

"În cel mai optimist scenariu, regiunea ar putea pierde o treime din ghețarii săi pînă în 2100, ceea ce creează un risc imens pentru localitățile montane, ecosisteme și natură, precum și pentru un sfert din populația care trăiește în aval. Schimbările climatice cauzate de activitatea omului sînt principalul motiv al creșterii numărului și puterii valurilor de căldură pe care le observăm în Asia. Ele semnalează faptul că în această regiune există o stare de urgență climatică", a avertizat specialistul în climă și mediu Icimod, Dr.Deepshikha Sharma.

La nivel global, anul 2022 a devenit unul dintre cele mai fierbinți din istoria omenirii, iar ultimii opt ani au fost cei mai fierbinți înregistrați de știința modernă. Este de așteptat ca revenirea fenomenului meteo El Nino să ducă la o creștere și mai mare a temperaturii în 2023. "El Nino” este un curent de aer cald care, din motive necunoscute comunității științifice, apare periodic în largul coastelor Ecuadorului, Peru și Chile. Numele acestui fenomen a fost dat de pescarii din Peru în cinstea Pruncului Iisus.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?