Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Sud-coreenii au ieșit la vot: au loc alegeri parlamentare

10 apr. 09:30   Externe
1717 0

Sud-coreenii au început să voteze miercuri în cadrul alegerilor parlamentare, un vot ce serveşte şi ca referendum pentru sau împotriva preşedintelui Yoon Suk Yeol.

Sondajele arată că democratul Lee Jae-myung, rivalul președintelui, ar putea să-şi consolideze majoritatea în Adunarea Naţională, Parlamentul unicameral cu 300 de membri, care vor fi aleşi pentru un mandat de patru ani.

Rezultatele scrutinului sînt aşteptate în noaptea de miercuri spre joi, notează Noi.md cu referire la stiripesurse.ro.

Yoon l-a învins pe Lee la alegerile prezidenţiale din 2022, însă popularitatea preşedintelui nu a crescut de atunci, rămînînd adesea în jur de 30%.

Cu toate acestea, evoluţia demografică a Coreei de Sud, o ţară cu o populaţie de 51 de milioane de locuitori, îl favorizează încă pe Yoon. Alegătorii cu vîrstă de peste 60 de ani, consideraţi mai conservatori, sînt mai numeroşi decît cei de 20 sau 30 de ani.


Sud-coreenii au avut posibilitatea să voteze anticipat vineri şi sîmbătă, ceea ce 13,8 milioane din totalul de 44,2 milioane de alegători, inclusiv preşedintele Yoon, au ales să facă.

Numele ambilor politicieni sînt implicate în scandaluri: Lee Jae-myung este subiectul a numeroase anchete legale, iar soția lui preşedintelui Yoon a fost filmată cu o cameră ascunsă în timp ce primește o geantă de lux Dior, încălcînd regulile ce interzic liderilor politici şi soţiilor acestora să primească cadouri a căror valoare depăşeşte 750 de dolari.

0
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?