Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

SUA pregătește un răspuns de amploare împotriva Iranului

30 ian. 12:15   Externe
2627 0

SUA examinează posibilitatea de a răspunde la atacul asupra bazei sale militare din Iordania prin atacarea personalului iranian din Siria sau Irak sau a obiectelor navale iraniene din Golful Persic.

Despre acest lucru a anunțat Politico, cu referire la surse. Opțiunile așteaptă aprobarea președintelui Joe Biden, au declarat sursele pentru publicație. Loviturile vor începe la cîteva zile, după ce vor fi aprobate, și vor fi lansate în valuri împotriva mai multor ținte.

Fostul șef al sediului CIA și al Pentagonului, Jeremy Bash, a declarat pentru Politico că toate măsurile de descurajare anterioare nu au avut un efect suficient asupra Teheranului, "de aceea escaladarea este inevitabilă". Un alt interlocutor al publicației - fostul participant american la negocierile de pace în Orientul Mijlociu, Aaron David Miller - a declarat că răspunsul SUA riscă să "provoace un adevărat război regional".

"Ei știu că Iranul nu-și poate permite un conflict direct cu Statele Unite, dar ar putea să provoace o ură totală a Hezbollah împotriva Israelului sau a activelor americane, iar acest lucru ar putea declanșa o spirală", a avertizat el.

Postul de televiziune CNN, cu referire la surse, a declarat că răspunsul SUA la atacul cu drone asupra unei baze militare americane din Iordania ar putea fi mai puternic decît atacurile anterioare de răspuns din Irak și Siria. În același timp, Pentagonul și Casa Albă încearcă să-și păstreze planurile în secret. Președintele SUA, Joe Biden, scrie CNN, a fost supus unei presiuni tot mai mari după atacurile asupra bazei din Iordania.

Unii republicani cer un atac direct de răspuns al SUA împotriva Iranului, care a încercat să atace aproximativ 160 de obiecte din Siria și Irak începînd din octombrie, în urma căruia aproximativ 120 de militari americani au fost răniți. Administrația Biden ia în considerare lovituri împotriva grupărilor militanților iranieni din Irak, Siria sau din ambele țări, au declarat surse.

O altă opțiune este un "atac cibernetic ofensiv". În același timp, după cum notează CNN, în ultimele luni, Statele Unite au atacat în mod repetat depozitele de arme ale reprezentanților grupărilor iraniene din Irak și Siria, dar "acest lucru nu i-a oprit pe militanți".

La 28 ianuarie, Comandamentul Central al SUA a raportat un atac cu drone neidentificate asupra bazei Tower 22 din nord-estul Iordaniei, în apropiere de granița cu Siria. Trei militari au fost uciși și 34 au fost răniți. Biden a declarat că atacul "a fost comis de grupări radicale de militari susținute de Iran care operează în Siria și Irak". Teheranul a negat acuzațiile, spunînd că nu are nimic de-a face cu atacul și că "grupurile de rezistență din regiune" nu se supun ordinelor sale.

Surse citate de Wall Street Journal au declarat că SUA nu au putut respinge atacul cu drone asupra bazei, deoarece în același timp la bază se întorcea și o dronă americană. Acest lucru a creat confuzie - nu era clar care dintre drone era americană. Potrivit interlocutorilor ziarului, drona care a atacat baza a fost lansată din Irak de către trupe susținute de Iran.

1
0
0
0
17

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?