X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Casa Albă: "Nu vrem război cu Iranul, dar vom răspunde"

29 ian. 22:45   Externe
2650 0

Statele Unite vor răspunde la atacurile asupra militarilor săi din Orientul Mijlociu, în același timp Washingtonul nu dorește să înceapă un război cu Iranul.

Despre acest lucru a declarat John Kirby, coordonator pentru comunicare strategică în cadrul Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe.

"Cu siguranță o vom face la momentul și în modul în care îl vom considera potrivit", a declarat Kirby într-un interviu acordat postului NBC, ca răspuns la întrebarea dacă Washingtonul va riposta după atacurile asupra militarilor săi din Orientul Mijlociu, în special după atacul cu dronă asupra unei instalații militare americane de la granița iordaniano-siriană, lansat de grupuri pro-iraniene.

Anterior, s-a anunțat că SUA iau în considerare un atac secret împotriva Iranului, inclusiv atacarea unor oficiali iranieni, după ce militanți care au legătură cu Teheranul au atacat o bază americană la granița dintre Iordania și Siria. Despre acest lucru a declarat pentru Bloomberg o sursă informată.

În rezultatul unui atac cu dronă asupra bazei americane Tower 22 din nord-estul Iordaniei, în apropiere de granița cu Siria, au fost uciși trei militari americani și u fost rănite alte peste 30 de persoane, a declarat Pentagonul. Înainte de aceasta, forțele americane nu mai suferiseră victime în urma unor astfel de atacuri de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, în octombrie anul trecut.


"Ieri am avut o zi grea în Orientul Mijlociu. Vom răspunde", a declarat președintele american Joe Biden. El a declarat că în spatele atacului se află militanți susținuți de Iran care operează în Siria și Irak. Gruparea Rezistența Islamică din Irak, care este susținută de Teheran, a revendicat oficial responsabilitatea pentru atac.

"Măsuri de răspuns" vor fi luate "la momentul și locul potrivit", a promis secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. "Împreună cu președintele nu vom tolera atacuri asupra forțelor americane și vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja Statele Unite, trupele noastre și interesele noastre", a dat asigurări Austin.

Potrivit sursei Bloomberg, SUA nu își vor asuma responsabilitatea pentru atacul planificat asupra Iranului sau a oficialilor iranieni, dar vor "trimite un mesaj clar" Teheranului. În acest caz, decizia lui Biden se va dovedi a fi una dintre cele mai importante din timpul președinției sale: el vrea să îi pedepsească pe cei responsabili de atacul asupra bazei și să rețină Iranul, dar acest lucru ar putea duce la o confruntare directă cu Teheranul, notează Bloomberg.

3
3
0
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?