SUA mută tehnologia nucleară: Companiile care ar cîștiga miliarde din afacere

SUA mută tehnologia nucleară: Companiile care ar cîștiga miliarde din afacere

SUA se grăbesc să transporte tehnologie nucleară sensibilă în Arabia Saudită, arată un raport al Congresului.


Un comitet al Camerei conduse de democrați a lansat o anchetă în privința preocupărilor legate de planul Casei Albe de a construi reactoare nucleare în Arabia Saudită.


Mai mulți informatori au dezvăluit comitetului de anchetă că decizia de mutare a armamentului nuclear în regat ar putea destabiliza Orientul Mijlociu.


Potrivit BBC, firme apropiate președintelui Donald Trump au făcut presiuni pentru mutarea tehnologiei nucleare în Arabia Saudită.


Comitetul Casei Reprezentanților a întocmit un raport conform căruia o anchetă în acest caz este „critică, întrucît eforturile Administrației Trump de transfer a tehnologiei nucleare americane pare să fie în curs de desfășurare”.


Președintele Donald Trump s-a întîlnit cu dezvoltatorii de tehnologie nucleară la Casa Albă, pe 12 februarie, pentru a discuta construcția unor reactoare nucleare în țări din Orientul Mijlociu, inclusiv în Arabia Saudită.


Ginerele lui Donald Trump, consultant al Casei Albe, Jared Kushner va merge în vizită în țările arabe, luna aceasta, pentru a discuta despre perspectivele economice „ale planului de pace al administrației Trump”.


Mutarea tehnologiei nucleare în Arabia Saudită este o încălcare a legilor din SUA privind armamentul nuclear. Legiuitorii se tem că acordarea accesului la tehnologia nucleară Arabiei Saudite ar putea declanșa o cursă periculoasă a înarmării nucleare într-o zonă în care există deja tensiuni.


Oficialii Arabiei Saudite au declarat că țara are nevoie de tehnologie nucleară pentru a-și diversifica sursele de energie și a răspunde unei cereri în creștere de energie.


Raportul Casei Reprezentanților a fost întocmit după ce mai mulți avertizori de integritate („whistleblowers”) au prezentat documente oficiale care arată schimbul de mesaje dintre administrația Trump și companiile de reactoare nucleare, care ar putea cîștiga miliarde de dolari de pe urma contractelor asociate construirii și operării facilităților nucleare în Arabia Saudită.


Donald Trump ar fi direct implicat în mutarea tehnologiei nucleare în Orientul Mijlociu, mai arată informațiile avertizorilor.


Casa Albă nu a oferit deocamdată un punct de vedere cu privire la aceste acțiuni.


Ancheta Casei Reprezentanților urmează să stabilească dacă administrația Trump a acționat „în interesul securității naționale a Statelor Unite sau în inetersul persoanelor care vor avea un cîștig financiar considerabil” de pe urma acestei decizii.


Printre companiile care ar urma să beneficieze în urma mutării se numără:


- IP3 International, o companie privată condusă de foști ofițeri miliari și oficiali din serviciile de securitate;


- ACU Strategic Partners, o firmă de consultanță în energia nucleară, condusă de Alex Copson;


- Colony NorthStar, o firmă de investiții imobiliare;


- Flynn Intel Group, o firmă de consultanță și lobby a lui Michael Flynn, fostul consilier pe probleme de securitate națională al lui Trump, care a fost găsit vinovat că a mințit în legătură cu amestecul Rusiei în campania pentru alegerile prezidențiale din 2016.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load