Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

SUA ar putea pregăti o provocare în Ucraina, crede Polianski

15 feb. 2022,, 08:31   Externe
7484 0

Statele Unite sau aliații săi ar putea pregăti o provocare în Ucraina, a declarat Dmitri Polianski, prim adjunct al reprezentantului permanent al Rusiei la Organizația Națiunilor Unite, într-un interviu acordat portalului Grayzone, relatează Noi.md.

El a oferit acest răspuns, fiind întrebat de jurnaliști despre posibilele obiective ale Washingtonului care provoacă isterie în jurul „invaziei ruse”.

„Cred că aceasta este o operațiune de diversiune pentru a reduce preocupările noastre mai importante la unele probleme minore legate de Ucraina. S-ar putea să nu pară nesemnificative, dar în ceea ce privește problemele de securitate globală a țării mele, sînt cu siguranță nesemnificative. <...> O altă presupunere ar putea fi foarte periculoasă: poate că SUA sau aliații săi au plănuit cu adevărat un fel de provocare care să atragă forțele ucrainene pe linia de contact”, a spus Polianski.

Diplomatul a menționat că ar putea fi vorba nu numai despre armata ucraineană, ci și despre naționaliști și voluntari de extremă dreaptă, care „nu răspund în fața Kievului și au proprii comandanți și linie de conduită”. Potrivit adjunctului reprezentantului permanent, chiar și pentru guvernul ucrainean este dificil să-i controleze.

Anterior, ziarul american Politico a scris că Președintele american, Joe Biden, în timpul unei videoconferințe cu liderii țărilor occidentale, ai Uniunii Europene și ai NATO, ar fi numit data „invaziei” Rusiei în Ucraina, pe 16 februarie, dar europenii nu au fost de acord cu el în evaluarea momentului și inevitabilității escaladării situației, iar unul dintre oficiali a spus că UE refuză să creadă acest lucru. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a respins în mod repetat astfel de declarații.


În ultimele luni, relațiile dintre Rusia și Occident au devenit și mai tensionate, iar situația din jurul Ucrainei s-a înrăutățit. Washingtonul și Bruxelles-ul acuză Moscova de pregătirea unei „invazii”, declarînd că trupele rusești sînt aduse la granița cu statul vecin. În acest context, Alianța Nord-Atlantică își întărește prezența în Europa de Est: trimite acolo forțe suplimentare și contingente militare.

Kremlinul neagă aceste acuzații și susține că acestea sînt un pretext pentru creșterea prezenței militare a blocului în apropierea granițelor Rusiei.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?