X 
Arşiţa stiri: 178
Jocurile Olimpice stiri: 135
Transnistria stiri: 1412

Serviciile de informații maghiare au declarat despre finanțarea opoziției de către SUA și Elveția

26 ian. 2023,, 11:45   Externe
2450 0

Partidele de opoziție maghiare au fost finanțate nu numai din Statele Unite, ci și din Elveția și au primit mult mai mulți bani de acolo în ajunul alegerilor parlamentare din 2022 decît se credea anterior.

Această concluzie a fost făcută în raportul serviciilor de informații maghiare, publicat miercuri pe site-ul Comitetului de Securitate Națională al Adunării de Stat (parlamentul unicameral) al țării.

Centrul Național de Informații (NIC), serviciul de informații maghiar condus de generalul de brigadă Zoltan Andras Kovacs, investighează acest caz în numele deputaților.

În scrisoarea adresată președintelui comisiei parlamentare, Zoltan Shash, acesta a spus că „cazul este de o complexitate crescută din punct de vedere al securității naționale”, deoarece ar putea fi o încălcare a legilor țării care interzic finanțarea campaniilor electorale din străinătate. Partidul de guvernămînt „FIDES – Uniunea Civilă Maghiară” a declarat deja că consideră astfel de acțiuni drept ingerință în treburile interne ale țării și o încălcare a suveranității statului.

Documentul, întocmit de NIC, menţionează că cea mai mare parte a fondurilor au fost transferate din Statele Unite şi Elveţia către o mişcare politică creată de candidatul la funcţia de prim-ministru ungar dintr-o coaliţie de partide de opoziţie, Peter Marki-Zaj. Banii au mers și către companii de consultanță asociate cu el, în special firma Oraculum 2020, care deține publicația online de opoziție Ez a lenyeg. După cum a arătat ancheta, suma totală a donațiilor a depășit 4 miliarde de forinți (aproximativ 11,3 milioane de dolari), ceea ce este semnificativ mai mult decît se credea anterior. Din martie pînă în iulie 2022, au fost efectuate un total de 13 tranzacții.


Principalul sponsor al opoziției maghiare a fost Fundația American Action for Democracy, asociată cu finanțatorul George Soros. Anterior, Markey-Zai a recunoscut public că a primit fonduri de la el pentru campania sa. Acum s-a dovedit că banii pentru aceste scopuri au venit și dintr-un anumit fond din Elveția. Ancheta asupra acestui scandal, denumit în presa locală „Partidele de stînga pentru dolari americani”, este în derulare, iar NIC intenționează să predea materialele sale Oficiului de Audit de Stat și Administrației Naționale a Impozitelor și Vamilor din Ungaria.

În ciuda sprijinului politic aproape deschis din partea Statelor Unite și a conducerii Uniunii Europene, opoziția maghiară a fost învinsă la alegerile parlamentare din aprilie 2022. Partidul FIDES, împreună cu partenerii săi juniori, Creștin-Democrații, au obținut o victorie zdrobitoare, cîștigînd 135 din 199 de locuri în parlament. Acest lucru a permis liderului său Viktor Orban să rămînă prim-ministru al Ungariei pentru încă patru ani.

2
0
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав