Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Secretele Sistemului solar ar putea fi dezvăluite: NASA a deschis un container cu mostre de pe un asteroid

12 ian. 14:45   Externe
14195 0

Oamenii de știință au fost nevoiți să creeze noi instrumente pentru a avea acces la o încărcătură prețioasă care ar putea ajuta la dezvăluirea secretelor Sistemului solar.

Au trecut 3,5 luni de cînd nava spațială OSIRIS-REx a aruncat pe Pămînt o capsulă cu mostre prelevate de pe asteroidul Bennu. Dar în tot acest timp, oamenii de știință nu au putut avea acces la containerul care conține roci și praf de pe asteroidul apropiat de Pămînt. Acum, NASA a anunțat că, datorită unor noi instrumente, capacul containerului cu eșantioane a fost deschis. După cum spun oamenii de știință, studiul acestor mostre poate oferi o mai bună înțelegere a istoriei timpurie a Sistemului solar, deoarece asteroidul Bennu există de miliarde de ani, scrie ScienceAlert.

Pe 24 septembrie anul trecut, oamenii de știință au primit mult așteptata încărcătură din spațiu, atunci cînd nava spațială OSIRIS-REx a livrat pe Pămînt o capsulă cu mostre de pe asteroidul Bennu, după încheierea misiunii de 7 ani. În interiorul capsulei se afla un recipient cu roci și praf, al cărui capac era acoperit și cu o cantitate mică de material asteroidal. Era vorba de 70 de grame de praf, pe care oamenii de știință l-au analizat și au găsit acolo un număr mare de molecule de apă și de carbon. Astfel, acest lucru confirmă teoria conform căreia asteroizii care au căzut pe Pămînt cu miliarde de ani în urmă au ajutat ca planeta noastră să devină locuibilă, relatează Focus.

Dar cea mai mare parte a mostrelor de pe asteroidul Bennu se afla în interiorul containerului și timp de 3,5 luni oamenii de știință au încercat să îl deschidă. Și în cele din urmă au reușit, cu ajutorul unor noi instrumente dezvoltate în acest scop. Capacul containerului a fost închis cu 35 de cleme, dintre care două nu puteau fi deschise cu instrumentele existente în cutia sterilă pentru a evita contaminarea mostrelor. Oamenii de știință de la NASA au fost nevoiți să creeze 2 instrumente noi, care au fost testate amănunțit și au dat rezultate spectaculoase.

La data de 11 ianuarie, NASA a anunțat că probele nu au fost încă îndepărtate din containerul deschis și nu se cunoaște greutatea exactă a materialului, deși anterior s-a raportat că ar trebui să fie vorba de aproximativ 250 de grame de roci și praf. NASA a precizat că mai trebuie parcurse cîteva etape pentru a deschide containerul, după care vor fi extrase mostrele și va începe examinarea lor.


În prezent, cantitatea de probe obținute de pe asteroidul Bennu este cea mai mare din cele colectate și livrate cu succes pe Pămînt în cadrul unei astfel de misiuni.

Nava spațială OSIRIS-REx, numită acum OSIRIS-APEX, se deplasează în prezent către un alt asteroid potențial periculos, numit Apophis. Nava spațială urmează să studieze această rocă în 2029, cînd asteroidul va trece foarte aproape de Pămînt.

астероид Бенну

0
2
3
3
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?